To je to što me zanima!

Balvan-revolucija: Na ovaj dan prije 20 god. je počelo

Balvanima i kamenjem, prije točno 20 godina, su pobunjeni Srbi odsjekli jug od sjevera RH. Tražili su autonomiju. No zapravo su tražili povod za rat
Vidi originalni članak

Hrvatska nikad neće prva primijeniti silu, no neće dopustiti ni rušenje pravne države. Bila je to jasna reakcija Hrvatske vlade na “balvan-revoluciju” pobunjenih Srba. Prve barikade digli su 17. kolovoza 1990. u okolici Knina, a nastavili su u još nekoliko mjesta u sjevernoj Dalmaciji. Bila je to tek početna faza oružane pobune dijela Srba u Hrvatskoj, potaknute iz Srbije i krugova u JNA. Tadašnje Srpsko nacionalno vijeće, najavilo je raspisivanje referenduma o autonomiji. Pravdali su to kulturnom i političkom neovisnošću iako je svima bilo jasno da je u pozadini stvaranje Velike Srbije. Tijekom poslijepodneva iz Knina su, kako tad piše Večernji list, stizale dramatične vijesti. Milan Babić, ondašnji predsjednik Skupštine općine Knin, proglasio je ratno stanje, a Štab za obranu grada proglasio je pripravnost građana, koja je stupila na snagu odmah. Sve ceste u smjeru Knina bile su blokirane. Na prilazima gradu stajale su naoružane seoske straže. Hrvatima, njima nepodobnim ljudima i vozilima s hrvatskim registracijskim pločicama spriječili su bilo kakav pokušaj prolaska. Prometnu vezu južne i sjeverne Hrvatske u potpunosti su prekinuli. Pred barikadama su ostali zarobljeni i mnogi strani turisti... U vrijeme izbijanja “balvan-revolucije” Stjepan Mesić bio je s Franjom Tuđmanom na godišnjem odmoru u Dubrovniku. Čim je čuo za pubunu Srba, vratio se u Zagreb jer je, kao ondašnji predsjednik Vlade, morao okupiti sve ministre i odlučiti što dalje.
- Tadašnji ministar unutarnjih poslova Joža Boljkovac nekako je uspio doći do načelnika Generalštaba JNA Blagoje Adžić, kojem smo poručili da to pod hitno treba prekinuti. Sve je to bilo smišljeno i planirano i time je zapravo počela realizacija Miloševićeva plana stvaranja Velike Srbije - rekao nam je Mesić.
Dodao je da nikad u životu, pa tako ni tad, nije razmišljao o opasnosti. Opasnosti, kaže, nije bio svjestan niti kad se suočavao s Miloševićem, u trenucima u kojima je on bio najjači. Dok su u Kninu dizali balvane, u Zagrebu su se spontano okupili ljudi pjevajući domoljubne pjesme. Bili su ogorčeni događanjima u Kninu, Benkovcu, Gračacu i drugim hrvatskim općinama u kojima je Srpska demokratska stranka najavila referendum o autonomiji. A on je bio, pokazalo se poslije, dio scenarija čiji je cilj bio pokoriti Hrvatsku.
- Mislim da su danas Srbi u Hrvatskoj shvatili da ih je Milošević izigrao, da se nije borio za njihove interese nego isključivo za terotorij. Koncept je bila Velika Srbija, a barikade i balvan-revolucija trebali su svijetu pokazati da nova demokratska vlast nije sposobna upravljati Hrvatskom, da joj trebaju Srbija i JNA - tako danas, 20 godina poslije, na pobunu Srba gleda Marko Lukić, prvi zapovjednik tečaja Prvog hrvatskog redarstvenika. Kroničari tog vremena kažu da “balvanizacija” nije bila iznenađenje. Završetkom prvih višestranačkih izbora u proljeće 1990. u pretežito srpskim općinama situacija je iz dana u dan bila sve napetija. Poruke koje su tad dolazile iz Berograda nisu slutile na dobro. Emisari koji su stizali iz Srbije nosili su poruke rata i raspirivali ionako poljuljano povjerenje između Hrvata i Srba. Iako su Srbi sudjelovali u novoj demokratskoj vlasti, jednostrano su proglasili autonomnu političku teritorijlnu oblast, samozvanu SAO Krajinu. Željeli su isprovocirati hrvatske vlasti da reagiraju silom kako bi JNA imala izgovor za vojnu intervenciju. “Balvan-revolucijom” usred turističke sezone željeli su dobiti podršku svijeta, da su oni jedini koji mogu voditi Hrvatsku.

>>> MIG-ovi VRATILI HELIKOPTERE MUP-a

>>> KRONOLOGIJA: BILO JE JASNO DA ŽELE RAT

Idi na 24sata

Komentari 67

  • rođin rođo1 17.08.2010.

    uplavi cvijete moj ljubi te rođo tvoj,komentar ti je za 10tku,ljubi rođo desno oko iako je plavo hahahha...

  • choobra 17.08.2010.

    Vi ste bolestan narod koji potiče na mržnju...bolesnici!

  • JAX 17.08.2010.

    počelo je s balvanima, završilo s traktorima, dabogda se više ne ponovilo

Komentiraj...
Vidi sve komentare