To je to što me zanima!

Bandić nije došao na otvaranje reciklažnog dvorišta. Mještani Črnomerca idu u novi prosvjed

Iz zagrebačke Čistoće poručuju kako je sve po propisima, te kako će ulaz u reciklažno dvorište, koji je sad tik pored autobusne stanice, biti premješten. Tamošnji stanari nisu zadovoljni objašnjenjima
Vidi originalni članak

Stanari zagrebačke Ulice Črnomerec i okolnih ulica okupili su se u petak ujutro na novome reciklažnom dvorištu koje je postavljeno na Opatičkoj livadi, na vrlo prometnoj cesti, između kuća, te odmah pored autobusne stanice s koje djeca idu u školu.

Iako se najavljivalo da bi gradonačelnik Milan Bandić mogao navratiti da službeno otvori dvorište, to se nije dogodilo. No stanovnici najavljuju kako će se spontano okupiti i u subotu, jer ne prihvaćaju pojašnjenja iz Vijeća gradske četvrti i Grada da se radi o mobilnom reciklažnom dvorištu koje je tu "privremeno". Kako kažu, već desetljećima traže vrtić, mogao se tu izgraditi i park kojeg kvart nema, a za reciklažno je bilo i prikladnijih lokacija u kvartu.

Iz gradske Čistoće poručuju kako je sve po propisima, te kako ta površina odgovara lokacijom i uvjetima za postavljanje mobilnog reciklažnog dvorišta. Napominju kako je budući ulaz biti smješten desetak metara južnije, te će tako predstavljati sigurnije rješenje za sudionike prometa.

- Mobilno reciklažno dvorište je pokretna tehnička jedinica koja nije građevina ili dio građevine, a koja služi odvojenom prikupljanju propisanih vrsta otpada. Mobilno reciklažno dvorište sastavljeno je prenosivih spremnika i kontejnera. Nijedan dio mobilnog reciklažnog dvorišta nije fiksna građevina. Mobilno reciklažno dvorište je definirano Pravilnikom o gospodarenju otpadom (NN 81/20), članak 20. U svakoj gradskoj četvrti nužno je osiguravanje barem jednog reciklažnog ili mobilnog reciklažnog dvorišta - navodi se u odgovoru koji potpisuje Mirella Strenja iz Službe za odnose s javnošću Čistoće.

Kako tumači, radno vrijeme reciklažnog dvorišta započinjat će nešto kasnije od ostalih, i to u osam sati, nakon odlaska djece u tamošnju osnovnu školu, a spremnici će se prazniti kad u ulici nema prometnih gužvi.

- Sve manipulativne radnje na mobilnom reciklažnom dvorištu odvijat će se odgovarajućom opremom i što većom pažnjom kako bi razina buke bila u granicama normale. Na mobilnom reciklažnom dvorištu nema otpada koji bi svojim mirisima štetio okolini. Sve odvojeno prikupljene vrste otpada odvoze se ovlaštenim oporabiteljima i otpad se kao takav ne skladišti na reciklažnom dvorištu. Postojanje i rad budućeg reciklažnog dvorišta usmjereni su cilju poboljšanja zadovoljstva građana dostupnošću različitih vrsta spremnika za tridesetak vrsta otpada iz kućanstva što će u konačnici rezultirati ljepšom i urednijom gradskom četvrti, kako se u praksi pokazalo za sva trenutno postojeća fiksna i mobilna reciklažna dvorišta uklopljena u urbanu sredinu grada Zagreba. Okvirno se može računati da je gravitacijsko područje ovom mobilnom reciklažnom dvorištu u radijusu od 2 do 4 km. Vlasnik parcele je Grad Zagreb, a postojeća površina se ranije koristila kao skladišni prostor - poručuju iz Čistoće.

Idi na 24sata

Komentari 13

  • rođo101 26.09.2020.

    poštovana gospodo novinari i svi ostali komentatori gdje vi vidite reciklažno dvorište????

  • iskra21 26.09.2020.

    Birali ste, imate.

  • Dalibor0704 26.09.2020.

    U to dvorište moći ćete odlagati samo onaj otpad koji možete dovući privatnim osobnim automobilom. Za sve ostalo ili divlje odlaganje ili čekajte mjesecima na dogovoreni odvoz krupnog otpada.

Komentiraj...
Vidi sve komentare