To je to što me zanima!

Bandić tuži projektante zbog masnog poskupljenja žičare

Sažetak analize nadzora koje je dostavio Grad Zagreb navodi da je žičara poskupila za skoro 80 milijuna kuna s PDV-om zbog ozbiljnih greški koje je napravio projektant i zbog toga će tužiti Elektroprojekt
Vidi originalni članak

Razvidno je da je projektna dokumentacija za izgradnju žičare Sljeme imala znatne greške koje su Gradu Zagrebu kao investitoru prouzročile financijsku štetu u iznosu od 79,722 milijuna kuna s PDV-om. Zaključak je to analize koju je napravila tvrtka ZEM nadzor i poslala Zagrebu. 

Pogledajte video: Žičara misteriozno poskupjela

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Grad tuži Elektroprojekt

Pročelnik za graditeljstvo Dinko Bilić je u ime grada poslao priopćenje u kojem navodi kako će poduzeti "opsežne pravne radnje prema odgovornima".

Potvrđeno nam je da će Zagreb tužiti Elektroprojekt, tvrtku koja je radila projekt žičare i one koji su bili uključeni u to. Priopćenje je stiglo nakon što je anonimni autor objavio sedam sati filma o poskupljenju stavki na žičari.

BANDIĆEVA MEGAMULJAŽA Žičara je misteriozno odjednom postala skuplja za 112 mil. kuna

Grad: Video nije točan

Kada se dodaju svi popratni radovi, kamate na kredit, izgradnja žičare s opremom će koštati oko 709 milijuna kuna bez PDV-a.. To nije konačni obračun. Samo radovi na žičari su poskupjeli 90 milijuna kuna bez PDV-a, a još 12 milijuna je poskupila oprema.

A to najveći dio troška izgradnje. 

- Videozapis objavljen na YouTube-u nije točan. Radi se o uratku subjekta koji ima vlastiti osobni interes za širenje takvih informacija kojima se neistinito i tendenciozno prikazuju činjenice na način da on ne odgovara istini - priopćili su iz Grada.

Dali su i sažetak analize u kojem se navodi da neki radovi uopće nisu bili predviđeni projektnom dokumentacijom, krivo su dimenzionirani čelični nosači i sidreni elementi, da nisu dostavili dokumentaciju za niz elementa koje je trebalo izvesti i još niz detalja. Inače, najveća stavka koja se problematizira u filmu je iskop jame i to da je naplaćen kao da je razbijan i miniran kamen, a radilo se o zemlji. U analizi nadzora se i za to krivi projektant koji je dao pogrešne geotehničke podloge.

VRAG JE U DETALJU DORH mora hitno ispitati sve ugovore oko sljemenske žičare

Navode i da su napravljeni pogrešni izračuni za konstrukciju. 

Žičaru je gradila tvrtka GIP Pionir otprije poznata po dobrim odnosima s Gradom. Navedena, navodna šteta zbog projektiranja ne pokriva sve poskupljenje, ali u Gradu tvrde da se ostatak odnosi na izvantroškovničke radove koji su uobičajeni za tako velike projekt, te da je velika većina uzrokovana greškama u projektu. 

Zastupnici platforme Možemo podnose danas kaznenu prijavu zbog poskupljenja izgradnje žičare. 

Idi na 24sata

Komentari 35

  • balki balki 24.11.2020.

    Pravni manevar poduzet kao kontrola stete nakon sto je izaslo "7 sati" i "Kumek". Tko kaze da nemamo domacih filmova.

  • diego ladonde 23.11.2020.

    Netočan naslov. Bandić tuži projektante, ne zbog poskupljenja, nego zbog pogrešnog mjesta zadnje stanice žičare. Prema projektu zadnja stanica je trebala biti u Poganoj Vlaki. Dva su opravdana razloga za to. Prvi, direkna povezanost sa pravom domovinom u slučaju neposluha sudstva. Drugi, puno važniji, je direktan prijevoz zagrebačkih ovaca na visinske pašnjake i striženje za buduće "projekte". Voljeli ga ili ne ovaj put je u pravu.

  • Vrac666 23.11.2020.

    Sad pričekati kad če se počet rušit prvi stupovi

Komentiraj...
Vidi sve komentare