To je to što me zanima!

Ako otplatite kredit prije roka, banke ne smiju uzeti naknadu

Županijski sud u Vukovaru je naložio Hypo banci da tužitelju isplati iznos naplaćene naknade od 7.127,36 kn, da se na taj iznos obračuna i isplati zakonska zatezna kamata
Vidi originalni članak

Udruga Franak došla je u posjed važne pravomoćne presude donesene na Županijskom sudu u Vukovaru u studenom 2014. godine, protiv tadašnje Hypo Alpe Adria Bank d.d. Zagreb, današnje Addiko Bank d.d. Zagreb. U presudi je Županijski sud potvrdio prvostupanjsku presudu Općinskog suda u Županji  u kojoj je presuđeno da je ništetna odredba ugovora o kreditu u dijelu koji glasi: „U slučaju prijevremene djelomične i konačne otplate kredita, korisnik kredita se obvezuje izvršiti uplatu prema zaključnom obračunu banke koja je ovlaštena zaračunati i naknadu prema Tarifi banke na preostali iznos kredita, sukladno poslovnoj politici banke“, priopćili su iz Udruge.

Županijski sud je u presudi naložio Hypo banci da tužitelju solidarno isplati iznos naplaćene naknade od 7.127,36 kn, da se na taj iznos obračuna i isplati zakonska zatezna kamata te da se isplate i troškovi parničnog postupka u iznosu od 3.100,00 kn.
Važno je istaknuti da je presudom utvrđeno da prijevremenom otplatom kredita banka nije pretrpjela nikakvu štetu, pa stoga banka nema pravo potraživati izlaznu naknadu, što se u ovom slučaju dogodilo na način da je Hypo banka obračunala izlaznu naknadu u iznosu od 3% na ostatak glavnice. Utvrđeno je da se izmakla dobit (neostvarene kamate) ne može smatrati pretrpljenom štetom za banku te je utvrđeno da ugovorena naknada ne predstavlja po svom karakteru i sadržaju ugovornu kaznu, pa se stoga navedena naknada nije smjela naplatiti.

Kako sud ne smatra spornim visinu naknade, već osnovu za njenu naplatu, sud zaključuje da takva naknada nije u skladu sa zakonom, iako je ugovorena u kreditnom poslu. Posljedično to znači da banke u Hrvatskoj već dugi niz godina nezakonito naplaćuju naknadu za prijevremeno zatvaranje kredita. Valja napomenuti i to da je u Njemačkoj Vrhovni sud već prije donio odluku da su ulazne naknade za odobravanje kredita nezakonite i ništetne. Zarada banke te svi troškovi kredita trebali bi biti sadržani u kamatnoj stopi odnosno u fiksnoj kamatnoj marži. 

Udruga Franak poziva banke da vrate građanima naplaćene naknade zbog prijevremene otplate kredita te da ukinu takvu daljnju nezakonitu praksu. Upućujemo također poziv izvršnoj i zakonodavnoj vlasti da hitnim izmjenama Zakona o potrošačkom kreditiranju propišu sljedeće:
1. Da se zabrani naplata ulaznih naknada kod odobravanja kredita i izlaznih naknada kod prijevremene otplate kredita.
2. Da se utvrdi metodologija za ugovaranje početnih fiksnih kamatnih marži u svim kreditima u kojima te marže nisu ugovorene.

Potpuno je neshvatljivo dugogodišnje ignoriranje evidentnog nezakonitog poslovanja hrvatskih banaka od strane izvršne i zakonodavne vlasti. Vrijeme je da se umjesto kozmetičkih reformi provedu istinske promjene u korist oštećenih, a velikim dijelom i blokiranih dužnika. Dosta je bilo lihvarenja i varanja hrvatskih građana.

Idi na 24sata

Komentari 27

  • Kiklopp 09.12.2016.

    Prije 15 godina sam digao kredit vani u EU i otplatio ga utri puta kračem vremenu nego sam ugovorio upravo radi toga da ne plaćam kamate i nadoknade.. To jedino kod nas banke mogu uzimati jer im političari omoguće radi njihovih "donacija" i "sponzorstva" kao što je bilo i s "frankom" i ostalim nametima (npr. zatvaranje računa ili štedne knjižice po 50-70kn i sl.) što je više nego smiješno za sve normalne zemlje svijeta.

  • John Doe Jr. 08.12.2016.

    bolje bi bilo da te naknade uplatimo u državni proračun

  • ben hur panonius 08.12.2016.

    Krvopije..

Komentiraj...
Vidi sve komentare