To je to što me zanima!

Barroso Bugarskoj: Morat ćete odustati od Južnog toka!

Gradnja plinovoda Južni tok za EU sve više postaje politički mrtav projekt: Europski parlament u neobvezujućoj je rezoluciji pozvao na odustajanje od tog projekta
Vidi originalni članak

Gradnja plinovoda Južni tok za EU sve više postaje politički mrtav projekt: Europski parlament u neobvezujućoj je rezoluciji pozvao na odustajanje od tog projekta, a predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso citiran je u bugarskim medijima kako na zatvorenom sastanku s dužnosnicima Bugarske navodno govori da moraju zaustaviti Južni tok. Na jedinom dosad otvorenom gradilištu Južnog toka u Bugarskoj uklonjene su ranije vidljive cijevi i zastava projekta.

Stojnev: Projekt ide dalje

- Želim upozoriti Bugarsku da bude oprezna u implementaciji plinovodnih projekata s Rusijom i da preferira druge plinovode koji će omogućiti diverzifikaciju energetskih izvora zemlje. U Bugarskoj postoje ljudi koji su ruski agenti – rekao je Barroso početkom travnja u razgovoru s Bugarima, koji nije bio otvoren za javnost, ali su detalji iscurili u bugarske medije. No, u četvrtak je bugarski ministar gospodarstva i energetike objavio da projekt Južni tok ide dalje prema planu. Unatoč zahlađenju odnosa EU i Rusije, Bugarska planira ove godine započeti izgradnju tog plinovoda, rekao je ministar Dragomir Stojnev. Dosad je bilo planirano da plinovod Južni tok – koji bi dopremao ruski plin iz Rusije ispod Crnog mora do Bugarske, Srbije, Hrvatske, Mađarske, Slovenije, Italije i Austrije – proradi 2015., barem u prvoj fazi. No, Europska komisija je u prosincu 2013. objavila da je za EU projekt protuzakonit jer bilateralni ugovori koje je Rusija sklapala sa svakom zemljom posebno nisu u skladu s energetskim propisima EU. Sada, nakon ruske aneksije Krima, EU još više pojačava politički pritisak kako bi zaustavio Južni tok.


Idi na 24sata

Komentari 99

  • DALMATINACSAN 23.04.2014.

    Zbog?

  • ManituApach 22.04.2014.

    Kad vec navodite zemlje kojima ide plin,navedite i Bosna i Hercegovina,jer i mi smo u tom PLANU!Krak plinovoda ulazi u Bijeljini i ide do Doboja,pa juzno prema Zenici i Sarajevu,a zapadno prema Banja Luci.Na kraju krajeva Bosna ima i ovaj plinovod sto ide preko Ukrajine,on ulazi u Zvorniku i ide do Sarajeva i Zenice.

  • AntonTrdić 22.04.2014.

    EU ima pravo, neka se otcijepi vise od te rusije i tog plina

Komentiraj...
Vidi sve komentare