To je to što me zanima!

Barroso: Uvredljivo je govoriti kako je Slovenija slična Cipru

Bratušek je priznala je da je Slovenija pod medijskim pritiskom i da je izložena spekulacijama, ali apelirala je na javnost da Sloveniju sude "prema činjenicama"
Vidi originalni članak

Hoće li Slovenija biti sljedeća zemlja eurozone koja će biti prisiljena tražiti paket financijskog spasa? Upravo je to pitanje pratilo novu slovensku premijerku tijekom njezinog prvog službenog posjeta Bruxellesu, a na zajedničkoj press konferenciji novinar Financial Timesa imao je slično pitanje i za predsjednika Europske Komisije Jose Manuela Barrosa: Imate li, nakon Cipra, kakvu poruku slovenskim štedišama?  

- Žao mi je, ali neću odgovoriti na to pitanje. Naprosto zbog toga što je Slovenija u potpuno drukčijoj situaciji od Cipra. Uvredljivo je uopće govoriti o takvoj usporedbi - odgovorio je Barroso. Cipar je, podsjetimo, bio prva zemlja euro zone koja je pokazala da, kad dođe do tzv. "bailouta", ni novac koji štediše drže na privatnim računima nije sasvim siguran. Premijerka Bratušek priznala je da se Slovenija nalazi pod velikim medijskim pritiskom i da je izložena medijskim spekulacijama, ali apelirala je na javnost i financijska tržišta da Sloveniju sude "prema činjenicama, a ne prema spekulacijama".

- Mi nismo porezna oaza, mi smo izvozno orijentirana zemlja… Nije nam lako, ali stabilna smo zemlja i sami ćemo riješiti svoje probleme. Prvo moramo stabilizirati bankarski sektor, što ćemo učiniti do ljeta prebacivanjem loših bankarskih plasmana u posebnu "lošu banku". Drugo, počinjemo privatizaciju koja će nam pomoći da pronađemo svjež kapital za nove investicije i poticaj gospodarstva - rekla je slovenska premijerka u Bruxellesu. Barroso je, na početku zajedničke press konferencije s premijerskom Bratušek, čestitao Sloveniji na ratifikaciji ugovora o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji.

Idi na 24sata

Komentari 15

  • koza 09.04.2013.

    Je ,Cipar je ipak otok...

  • WOMANIZER 09.04.2013.

    se će doć u javnost kad-tad, vidjet ćemo što se sprema!

  • Sokratis Papastathopoulos 09.04.2013.

    Po površini jesu slični

Komentiraj...
Vidi sve komentare