To je to što me zanima!

BDP Hrvatske je u prvom tromjesečju pao 6,7 posto

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
U prva tri mjeseca ove godine BDP Hrvatske pao je za 6,7 posto u odnosu na prvi kvartal prošle godine, objavio je Državni zavod za statistiku
Vidi originalni članak

U prva tri mjeseca ove godine BDP Hrvatske pao je za 6,7 posto u odnosu na prvi kvartal prošle godine, objavio je u ponedjeljak Državni zavod za statistiku. Ovo je najveći realan pad bruto domaćeg proizvoda u posljednjih desetak godina, prenosi Večernji list.
- Nismo iznenađeni jer smo predviđali toliki pad, od 6 do 6 i pol posto. Ako taj podatak oslonite na zadnji kvartal, koji je bio loš, podatak nije iznenađujući jer su svi pokazatelji - industrija, trgovina, građevinarstvo pokazivali na to. Mi pratimo situaciju iz dana u dan. Zabrijanjava nas taj negativni predznak, koga ne bi - rekao je Ministar financija Ivan Šuker. Prema DZS-u sve kategorije BDP-a su značajno pale, izuzev državne potrošnje koja je i dalje rasla. Najveća kategorija u BDP-u su izdaci za potrošnju kućanstava koji su realno pali za 9,9 posto. Realni pad bruto investicija u fiksni kapital iznosi 12,4 posto, a izvoz roba i usluga realno je pao za 14,2 posto. Uvoz roba i usluga realno pao za 20,9 posto. Realno su porasli jedino izdaci za potrošnju države, za 3,9 posto. Bruto dodana vrijednost (BDV) je manja za 4,0 posto.

REBALANS ZA 15 DANA ILI POČETKOM RUJNA
- Ministarstvo financija svaki dan prati prihode i rashode proračuna i ovisno o tim kretanjima predložit će ili za 15-ak dana ili početkom rujna drugi rebalans proračuna za ovu godinu. Smjer u kojem će se kretati taj rebalans ovisit će o izvoru kapitala za financiranje deficita - izjavio je ministar financija Ivan Šuker. Dodao je da je izvor kapitala za financiranje deficita nešto što će usmjeriti ne samo rebalans proračuna za ovu godinu nego i proračun za 2010. godinu, jer se već sada daleko više razmišlja o 2010. nego 2009. godini.

Idi na 24sata

Komentari 17

  • miroljubiv 29.06.2009.

    Valjda nas misle ko ovce sve postrojit i rasporedit kao robove u iluminatsku EU.zamislite te tragedije o kojoj šute ko pi... bit ćemo najamna snaga stranim poslodavcima u rasprodanoj državi,bitno da se plava zastava vijori.mislim da je inozemni dug puno veći od 40 milijardi €,da je gotovanima stalo do sudbine veće od preživljavanja većine,odavno bi dali časnu ostavku prema savjesti.ako znaju čemu još savjest služi i tko je od njih još uopće ima.

  • BLU_1 29.06.2009.

    ma gdje pada?ma to smo mi glupi i neznamo ništa.ivo kaže da ide gore...mami*u mu lopovsku.

  • Zeljk0 29.06.2009.

    kako će razmišljati kad nema ništa mozga?!?!

Komentiraj...
Vidi sve komentare