To je to što me zanima!

Beč: Počeli nuklearni pregovori

Međutim, situacija s Ukrajinom mogla bi ove pregovore odvesti u sasvim drugom smjeru obzirom da su Kina i Rusija od samog početka pregovora bile naklonjene Iranu
Vidi originalni članak

U ponedjeljak je u Kremlju na tiskovnoj konferenciji Vladimir Putin odmjerio snage sa zapadom. Nakon šestosatnog razgovora s Emmanuel Macronom ruski predsjednik je rekao kako je svima u interesu da se za ovu krizu nađe diplomatsko rješenje. Međutim, dodao je kako će zemlje članice NATO-a biti uvučene u rat s Rusijom ako Ukrajina uđe u NATO i pokuša ponovno preuzeti Krim vojnim putem.

- Svjesni smo da je konvencionalna moć NATO-a veća od one koju ima Rusija. No, Rusija je vodeća nuklearna sila i u ratu neće biti pobjednika - bio je jasan Putin.

UMANJIO MOGUĆNOST NAPADA Macron poziva na smirenost u rješavanju ukrajinske krize

U utorak je sazvan hitan nastavak nuklearnih pregovora koji se odvijaju u Beču. Visoki predstavnik EU Josep Borrell, zamjenik glavnog tajnika EEAS-a Enrique Mora sastao se sa predstavnicima Kine, Francuske, Njemačke, Rusije, Ujedinjenog Kraljevstva, Irana i Sjedinjenih Država. U Palais Coburg predstavnici Zajednički sveobuhvatni plan akcije (JCPOA) su se nalazili na manjim sastancima ili pregovorima u četiri oka. Upitali smo Mikhaila Ulyanova, seniora diplomatu i predstavnika pri Ujedinjenim narodima, kakav je njegov stav o Putinovoj izjavi po pitanju nuklearnog oružija. Odbio je komentirati predsjednikovu izjavu, a za današnje razgovore je rekao kako su tek počeli.

I FRANCUZI SE OGRADILI Kremlj niječe da je Putin obećao Macronu da zasad neće biti novih manevara blizu Ukrajine

Situacija u Ukrajini bi mogla nuklearne pregovore odvesti u sasvim nekom drugom smjeru

Inače, Zajednički sveobuhvatni plan akcije (JCPOA) je započela početkom 2021. godine s ciljem da digne sankcije koje je Amerika postavila nad Iranom. S druge strane trebala je proizvodnju atomske energije u Iranu staviti pod kontrolu prema ugovoru koji je potpisan 2015. godine.

KIČOVSKI U MOSKVI Putin i Macron sastančili za apsurdno velikim stolom: Jesu li čuli jedan drugog - ne zna se

Međutim, situacija s Ukrajinom mogla bi ove pregovore odvesti u sasvim drugom smjeru obzirom da su Kina i Rusija od samog početka pregovora bile naklonjene Iranu. Inače, Kina je također tražila da Sjedinjene Američke države ukinu i njima sankcije. Za Ulyanova su svi govorili da je spasio nuklearne pregovore navigirajući razgovor između Irana i SAD-a koji se vodio indirektno. Čak ga je i State Department (državni odjel) vidio kao odličnog partnera. Prije više od pola godine Ulyanov je rekao novinarima kako na nuklearnim pregovorima nikada ne razgovaraju o Ukrajini, Latinskoj Americi, Australiji ili bilo čemu drugom. Istaknuo je fokusiranost na zadatak rješavanja nuklearnih regulativa s Iranom. No, hoće li i dalje tako ostati? 

Idi na 24sata

Komentari 1

  • Usora1 09.02.2022.

    dogovor su imali a ameri su ga jednostrano proglasili nevazecim kao i puno drugih. bojim se da je iran vec blizu izrade atomske bombe i da zapadu, pogotovo amerima, ne vjeruje ni rijeci. sastance je samo da dobiju na vremenu...

Komentiraj...
Vidi sve komentare