To je to što me zanima!

Bečki muzej Albertina: Hrvatska umjetnička djela slikara Zlatka Kesera prva u bogatoj zbirci!

Bečki muzej Albertina od kraja studenoga u posjedu je tri ulja na platnu velikog formata iz ciklusa „Lica“ hrvatskog umjetnika Zlatka Kesera. To su ujedno i prva djela jednog hrvatskog autora u ovoj zbirci od milijun djela
Vidi originalni članak

U najposjećenijem bečkom muzeju Albertina od kraja studenoga u posjedu je tri ulja na platnu velikog formata iz ciklusa „Lica“ hrvatskog slikara Zlatka Kesera.

To su ujedno i prva djela jednog hrvatskog autora u bogatoj zbirci Albertine koja posjeduje oko 1,1 milijun umjetničkih djela.

Austrijski kolekcionar Alfred Brogyányi u okviru prigodne svečanosti u utorak donirao je Keserova djela ravnatelju Albertine Klausu Albrechtu Schröderu, priopćilo je hrvatsko veleposlanstvo u Beču.

ODVOJITE VRIJEME ZA SEBE I UŽIVAJTE Kratki blagdanski predah po Europi, evo što se nudi - Advent u Beču, Pragu, šoping u Grazu...

- Albertina u svom fundusu nije do sada imala ni jedno hrvatsko slikarsko djelo. Stoga mi je posebno zadovoljstvo što će upravo umjetnička djela izuzetnoga hrvatskog slikara Zlatka Kesera obogatiti Albertinu - rekao je ravnatelj Schröder.

Schröder je izrazio zahvalnost što Keserove uzbudljive i prekrasne slike, pune kolorita, naboja i emocija u Albertini sada mogu smatrati svojima.

- Povijesna povezanost Austrije i Hrvatske potvrđuje se i ovom donacijom - rekao je bivši ministar kulture Božo Biškupić istaknuvši kako je Zlatko Keser jedinstven slikar specifičnoga umjetničkog izraza.

VRIJEDAN PROJEKT Ovo nam je potrebno: Više od 500 mladih i starih sudjelovalo na radionicama u Lovreću

Bečki financijski stručnjak i kolekcionar Alfred Brogyányi podsjetio je na svoj poslovni posjet Zagrebu 2001. godine i susrete s hrvatskim umjetnicima čiji su ga radovi privukli i potaknuli na kolekcionarski rad.

- Keserove slike osvojile su me od prvog trenutka, te sam ih odmah želio imati - rekao je Brogyányi.

S više od 400 slikarskih i kiparskih djela hrvatskih autora, Brogyányieva umjetnička zbirka pod naslovom „Ars Croatiae“ jedna je od najvećih zbirki hrvatskog suvremenog slikarstva i kiparstva u Austriji.

Svečanom činu primopredaje donacije slika u Albertini nazočio je i umjetnik Zlatko Keser koji je, kako je rekao, ponosan što je 'probio led' te su upravo njegova djela početak obogaćenja zbirke Albertine radovima hrvatskih umjetnika.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare