Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Kratki blagdanski predah po Europi, evo što se nudi - Advent u Beču, Pragu, šoping u Grazu...

Kratki blagdanski predah po Europi, evo što se nudi - Advent u Beču, Pragu, šoping u Grazu...
18

Mnogima je Advent najljepše doba godine. Zaljubljenici u šarenilo, snježne pahulje, svjetla i ukrase napokon dolaze na svoje. Osim za uređenje doma, Advent možete iskoristiti i za kraće putovanje

VIDEO

Osim šetnje po svom gradu, ovo prekrasno blagdansko vrijeme možete iskoristiti i za kratke izlete. Možete posjetiti neku, ne tako daleku, bajkovitu destinaciju, a usput otići i u šoping.

POGLEDAJTE VIDEO:

VIDEO

Bilo ono jednodnevno ili višednevno, oni koji priželjkuju kratko putovanje - svake godine imaju sve više opcija. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Popularne destinacije su uvijek, ne tako daleka, Ljubljana, Trst, Bled, Alpska jezera, Budimpešta, Graz, Prag ili Beč. Za one koji vole malo toplije vrijeme idealni su neki krajevi Italije. 

Evo nekoliko ideja za kraća putovanja:

Zaputite se u Italiju

U Trst i dvorac Miramare, primjerice iz Zagreba ili Rijeke, možete otići na samo jedan dan za nekih dvjestotinjak kuna. U Trstu posjetite Miramare koji je smješten na samom rubu mora, okružen prekrasnim bajkovitim botaničkim parkom.

Uputite se i u centar Trsta, prošetajte Piazzom dell’Unita, najvećim trgom u Trstu - inače, najvećim europskim trgom smještenim uz morsku obalu. Naići ćete i na Verdijevo kazalište, i vidjeti poznati Ponte Rosso te Canal Grande koji podsjećaju na one u Veneciji.

Osim Trsta, neki mogu uživati u višednevnom putovanju u Toskanu, gdje cijene počinju od oko 800 kuna, a možete posjetiti Bolognu, Pisu i Firencu. Većina ih također ima adventski program, a oni koji su bili tvrde kako je taj dio Italije posebno lijep u blagdansko doba, dok vas pokoji stupanj više, u ovo vrijeme, može malo i ugrijati.

Posjetite jezera Julijskih Alpi

Također, za nekih 200 do 300 kuna posjetite predivna jezera i u jednom danu obiđite Laghi di Fusini, koji se sastoje od Gornjeg - Lago Superiore i Donjeg - Lago Inferiore jezera.

Prizori koje ćete susresti mogu sačiniti pravu alpsku razglednicu, uspomenu za sjećanje. Uputite se ka jezeru Jasna, na samom izlazu iz Kranjske gore. 

Refleksija planina u kristalnoj vodi te područje oko jezera sa stazama za šetnju bit će nezaboravno iskustvo i uspomena.

Advent Bled i Ljubljana

Posjetite Bled, biser slovenskih Alpi, kojeg okružuju prekrasne planine i predivno romantično jezero, sa šetnjicom od nekih šest kilometara kojom možete okružiti čarobni krajolik. Nakon opuštanja uz kavu, popularne bledske krempite, nastavite ka glavnom gradu Slovenije, Ljubljani. Zaputite se u obilazak grada i razgledajte znamenitosti gradskog središta. Ljubljanu kao i njenu okolicu odlikuju gostoljubivost, raznolika priroda, ugodni manji gradovi, tvrđave i dvorci, seoske crkve i domaće gostionice. Ovaj izlet iznosi do 200 kuna po osobi.

Osim šetnje po gradu i razgledavanja štandova, u Ljubljani možete obaviti i šoping u velikom trgovačkom centru. Za one koji žive u sjevernom dijelu Hrvatske, ovo je jedna od bližih destinacija, a putovanje nije naporno.

Advent u Beču

Zaputite se u Beč. Razgledajte magični gradski centar. Prošetajte unutarnjim dijelom grada koji sadrži velebne i značajne građevine. Prođite pored predivnih bečkih muzeja, velikog gradskog parka, palača, zgrade opere, akademija, trgova, a potom se zaputite do Božićnog sajma - Christkindlmarkt smještenom ispred zgrade Gradske vijećnice, a koji je najpopularniji i jedan od najvećih božićnih sajmova u Europi. 

Prošetajte do ulice Kärtnerstrasse - koja predstavlja najuži centar i prepuna je trgovina, restorana i kafića, kao i okolne uličice. U neposrednoj blizini se nalazi i velebna katedrala Sv. Stjepana - ima 22 zvona, a na južni toranj visok 136 m možete se i popeti, uz mnogobrojne stepenice, i uživati u pogledu na Beč.

Uživajte u bečkim slasticama i kupnji u glavnoj trgovačkoj ulici Mariahilfer Strasse - poznatoj po odličnim dućanima i najpoznatijoj bečkoj slastičarnici Demel gdje možete uživati u pravom blagdanskom ugođaju austrijske prijestolnice. Ovo putovanje možete naći za tristotinjak kuna po osobi ako se radi o jednodnevnom izletu, a ako pak želite i prenoćiti onda će vas koštati oko 800 kuna.

Advent i šoping u Grazu

Osim Beča, čeka vas i predivni Graz. Doživite božićni duh šarmantnog Graza šetnjom glavnim trgom grada, kao i ostalim znamenitostima koje ćete susresti putem. Možete se uputiti i u čokoladni svijet u tvornicu čokolade Zotter, gdje možete osvježiti nepce raznim čokoladnim delicijama, ali i sami pripremiti toplu čokoladu. Tu možete i kupiti slastice koje možda nikada niste imali prilike kušati do sada. Ovaj izlet možete pronaći po cijeni od nekih dvjestotinjak kuna.

Na jednodnevnom izletu osim šetnje romantično osvijetljenim ulicama, jaslicama i adventskim sajmom, možete iskoristiti aktualne popuste i obaviti popularni šoping u Grazu, i to za stotinjak kuna po osobi.

Advent u Budimpešti

Ugodnom vožnjom kroz Hrvatsku i Mađarsku, stižete do Budimpešte, gdje ćete doživjeti jedinstvenu ljepotu kulturno povijesnih spomenika, koja će vas ostaviti bez teksta. Vidjet ćete Kraljevsku palaču, Crkvu Sv. Matijaša, Ribarsku tvrđavu s najljepšim pogledom na Budimpeštu i njene mostove, kojih ima osam, a najstariji i najljepši je Lančani most. Prošećite i pokraj zgrade parlamenta, Bazilike Sv. Stjepana, Trga heroja - koji je ujedno najveći trg u Budimpešti sagrađen u čast 1000 godina postojanja mađarske države s Milenijskim spomenikom... 

Uživajte i na božićnom sajmu na glavnom trgu Vörösmarty, u kuhanom vinu i mirisu tradicionalnih mađarskih peciva i slastica. Jednodnevni izlet, iz Zagreba, možete naći i po cijeni od 250 kuna po osobi.

Adventsko putovanje u Prag, Beč i Bratislavu

Možete uzeti kratki predah putovanjem od tri dana i posjetiti tri prijestolnice za cijenu koja se kreće od nekih tisuću kuna. Provest ćete se kroz Sloveniju i Austriju. Nakon obilaska Beča i njegovih znamenitosti, te božićnog gradskog ugođaja, doći ćete u Prag gdje možete razgledati gradsku četvrt Hradčani kojom dominira kompleks Praškog dvorca s panoramskim pogledom na grad, potom Katedralu sv. Vida, Zlatnu ulicu, razne sinagoge, Karlov most i starogradski trg s astronomskim satom.

Preporučuje se i odlazak na romantičnu vožnju brodom po Vltavi tijekom koje ćete doživjeti prekrasan praški dvorac i brojne mostove. Osim šetnje gradom, obavite i kupovinu ili posjetite neki od muzeja.

Nakon Praga čeka vas vožnja u smjeru Brna do glavnog grada Slovačke - Bratislave. Po dolasku razgledajte Bratislavski hrad, dvorac koji se nalazi iznad Dunava i s kojeg se pruža prekrasan pogled na grad. Ovaj dvorac je jedno od rijetkih mjesta odakle se vide tri države: Austrija, Mađarska i Slovačka. Zatim razgledajte ostale znamenitosti grada, kao što su vrata Sv. Mihaela, Katedralu Sv. Martina, Glavni Trg s Rolandovom fontanom, Staru vijećnicu, Narodno kazalište...

Izlet u Sarajevo

Doživite čari Sarajeva, putovanjem na dva do tri dana. U povijesnoj jezgri grada naići ćete na mnoštvo kulturnih, umjetničkih, poslovnih, turističkih i gastronomskih atrakcija i lokaliteta. Iznenadite voljenu osobu ili cijelu obitelj putovanjem u grad poznat po veselju i hedonizmu. Kavane, barovi i restorani su brojni, a zabava je zagarantirana danju, a i noću. U Sarajevu ćete susresti nenadmašan spoj raznih kultura i tradicija kojima odišu gradske ulice, a Sarajlije su i čuveni domaćini.

Posjetite Gradsku Vijećnicu, mostove preko Miljacke, Inat kuću, Latinsku Ćupriju, razne muzeje, džamije, Katedralu, tržnicu Markale, Vječnu vatru i ostale znamenitosti. 

Svakako se preporučuje probati tradicionalne bosanske specijalitete, popularne ćevape, pite i burek uz nezaobilaznu pravu tursku kavu i bogate slastice. Otiđite na izlet na Vrelo Bosne, obiđite poznatu  'liniju razdvajanja', prve borbene linije te čuveni sarajevski 'Tunel Spasa' - koji je bio jedini izlazak iz okupiranog Sarajeva.

Odlazak u središte grada iskoristite i za kupovinu suvenira i poznatih gastronomskih slastica. Sve ovo možete doživjeti po cijeni koja se kreće od nekih od 800 kuna.

POGLEDAJTE VIDEO: TKO JE KRIV S JURAJEM ŠEBALJEM

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite
PROGNOZA ZA DANAŠNJI DAN

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 28. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru