Obavijesti

News

Komentari 1

Ovo nam je potrebno: Više od 500 mladih i starih sudjelovalo na radionicama u Lovreću

Ovo nam je potrebno: Više od 500 mladih i starih sudjelovalo na radionicama u Lovreću
1

Rad Laurentiusa potvrda je kako su ovakvi projekti u ruralnim mjestima izuzetno važni, kazala je Antonia Rukavina iz udruge Kolajna ljubavi, koja je bila nositelj dvogodišnjeg projekta u Imotskoj Krajini

VIDEO

Ovih dana u općini Lovreć u Imotskoj krajini završio je zanimljiv kulturni projekt koji je u posljednje dvije godine okupljao gotovo 500 korisnika na brojnim radionicama. Društveni centar Laurentius i volonteri, svakoga dana osim nedjelje, okupljali su mlade i djecu na više od 450 radionica i dnevnih boravaka za djecu i roditelje, osobe treće životne dobi te one s teškoćama u razvoju. Rad Laurentiusa potvrda je kako su ovakvi projekti u ruralnim mjestima izuzetno važni, kazala je Antonia Rukavina iz udruge Kolajna ljubavi, koja je bila nositelj projekta uz suradnike.

Projekt ukupne vrijednosti 1.908.272,42 kuna, osiguranih iz Državnog proračuna Republike Hrvatske (15%) i Europskog socijalnog fonda (85%) u okviru poziva 'Prostori sudjelovanja, razvoj programa revitalizacije prostora u javnom vlasništvu kroz partnerstvo OCD-a i lokalne zajednice, uspješno je realiziran.

storyeditor/2022-11-28/20211119_165016.jpg

- Željeli smo pripomoći svojim radom i aktivnostima koje smo provodili ostvarivanju punog potencijala zajednice u zadovoljavanju kulturnih, društvenih, zabavnih, edukativnih, duhovnih, kreativnih i sličnih potreba građana kroz brojne edukacije, predavanja, radionice i druge aktivnosti. Društveni razvoj se u tom smislu odnosi na dodatne sadržaje van ekonomskih determinanti koje utječu na samoostvarenje čovjeka kao društvenog bića i njegovo zadovoljstvo životom u zajednici - rekla nam je Ivana Parlov Marijanović, humanitarka i predsjednica udruge Kolajna ljubavi.

Mjesta koja svakim danom ostaju bez djece, napuštene škole, sve manji boj upisanih učenika koji nažalost imaju jako malo kulturnih i društvenih sadržaja kojima bi obogatili svoje slobodno vrijeme, imaju nasušnu potrebu za ovakvim društveno-korisnim aktivnostima. Brojne grupe učenika, uglavnom osnovnoškolskog uzrasta sudjelovalo je u raznim programima. Objavljene su tri slikovnice zavičajne tematike za potrebe djece s teškoćama u razvoju, na sadržaju kojih su radila prvenstveno djeca. Riječju i slikom nastajali su vrijedni edukativni sadržaji za ranjivu grupu djece.

- Izrada slikovnica pokazala je veliki kreativno-stvaralački potencijal mladih kojega je vrijedno i ubuduće poticati i njegovati - govori nam jedna predsjednica Udruge Ujević, Vesna Ujević. S djecom je pripremala dječje predstave za prigodne datume u godini, kao i likovne radionice. Posebno su zanimljive bile božićne radionice gdje su djeca izrađivala prigodne ukrase koje su potom darivali najpotrebitijima. Dijelili su se i paketi hrane i higijenskih potrepština u suradnji s jedinicama lokalne samouprave.

- Sve partnerske udruge okupljene u radu ‘Laurentiusa‘ dale su svoje zaključke o tome što je potrebno kako bi se društveni- kulturni život u Imotskoj krajini poboljša. Prvenstveno je to planiranje sukladno stvarnim potrebama zajednice, umrežavanje s institucijama i lokalnim organizacijama, očuvanje zavičajne autentičnosti, ali i vidljivost projekta i aktvnosti u javnosti. Budući da je velik doprinos volontera u ovom projektu, potrebno je ponajprije zahvaliti se tim ljudima velikog srca koji su uvijek spremni odvojiti svoje slobodno vrijeme za dobro šire zajednice. Poglavito treba istaknuti volontiranje pojedinaca koji su svojim stručnim radom vodili našu djecu kroz mnoštvo edukativnih radionica - rekla nam je Ivana.

I u ovo prosinačko vrijeme centar Laurentius nastavlja s prigodnim radionicama s djecom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.