To je to što me zanima!

'Benzinske, pekare i kiosci prodaju nešto što je esencijalno društvu. To su prodavali i prije'

'Realno, Hrvatska ima najliberalnije mjere u Europskoj uniji i praktički ove dvije djelatnosti, ugostiteljstvo i vježbe u zatvorenim prostorima, su jedino gdje se još ima prostora popustiti,' rekao je Božinović
Vidi originalni članak

Čelnik Nacionalnog Stožera civilne zaštite i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u emisiji RTL Danas rekao je kako shvaća poruku prosvjednika koji su u srijedu prosvjedovali na glavnom zagrebačkom trgu, a kaže kako su ih shvaćali i u jesen kada je Hrvatska bila praktički jedina članica EU koja je dopustila rad ugostiteljskim objektima.

NOVE MJERE OD PONOĆI Božinović o kafićima: 'Da su vani danas 24, a ne četiri stupnja, terase bi bile otvorene'

- Napravljene su određene mjere koje realno, nije lako provoditi u ugostiteljstvu. Brojevi su nam tada počeli rasti. Broj pacijenata u bolnicama je rastao, bolnice su bile preopterećene i onda smo išli logikom zatvaranja tih objekata - rekao je Božinović. 

Prokomentirao je i nedosljednost i dvostruke kriterije koji se ističu kao glavna kritika Stožeru i mjerama.

NISU OTVORILI SAMO TERETANE Kaznenu prijavu dobio i mladić koji je otvorio kafić u Otočcu

- Benzinske crpke su otvorene zbog prodaje benzina, a prodavale su kavu za van i ranije. Isto tako i kiosci i drugi objekti. Mi smo njih otvorili jer prodaju nešto što je esencijalno za društvo, uključujući i pekare. Oni su i ranije prodavali kave za van pa im nismo zabranili da prodaju nešto što su prodavali i prije - objasnio je Božinović i dodao kako bez obzira što je ugostiteljima prodaja kava "core business" poanta je u okupljanju u kafićima koje je problematično.

- Vi kada dođete na benzinsku, natočite benzin, eventualno uzmete tu kavu za van, stavite u auto i vozite. A u kafić dođete sjesti, družiti se, a to je epidemiološki rizik - rekao je i dodao da i da se kafićima odobri prodaja kave za van, ljudi bi se okupljali.

VIDEO: PRESICA STOŽERA Beroš: Mjesta za popuštanje nema, ali nema ni policijskog sata. Ne smijemo biti nestrpljivi

Epidemiološku situaciju smatra sve boljom, a ako se nastave ovakvi trendovi mogli bi "korigirati neke stvari."

 - Realno, Hrvatska ima najliberalnije mjere u Europskoj uniji i praktički ove dvije djelatnosti, ugostiteljstvo i vježbe u zatvorenim prostorima, su jedino gdje se još ima prostora popustiti - kaže.

Dvostruki kriteriji za prosvjed i teretanu na Trešnjevci?

Na prosvjedu ugostitelja u srijedu policija nije intervenirala, dok je s druge strane, privela Andriju Klarića, vlasnika teretane na zagrebačkoj Trešnjevci.

"DOBRI DUH SISKA" Postolar koji se ne predaje: Svi popravci besplatni su za starije, ali radnja ima crvenu naljepnicu

- Policija uvijek na ovakvim skupovima vodi, u prvom redu, brigu o javnom redu i miru i to im je osnovna zadaća. Naravno, kada imate nekoliko tisuća ljudi, to nije isto kao neka pojedinačna situacija. Policija je i u onom i u ovom slučaju postupila sukladno zakonu - objasnio je Božinović, a potom prokomentirao i kako je na zahtjev grada Dubrovnika i organizatora napravljen posebni epidemiološki okvir povodom Feste svetog Vlahe te kako tamo nije bio velik broj ljudi. 

Kako kaže, procijenili su da se Festa može održati te to ne smatra dvostrukim kriterijem, a istog je mišljenja i po pitanju toplica i bazena.

-U bazenu je klor koji ubija svaki virus, a prostorija je vlažna zbog isparavanja. I to je puno manji rizik, ako nema ta dva elementa, kao što ga nema u, npr. teretanama i sportskim dvoranama - objasnio je. 

 

Idi na 24sata

Komentari 115

  • šekaa 04.02.2021.

    zakaj ovaj nosi pelenu umjesto maske?

  • PiersFletcherDervish 04.02.2021.

    Naj bezobrazniji komitenti su ugostitelji.Narod je rekao šta misli o njima tako što se nije pojavio.

  • Elooquenty 04.02.2021.

    A šta bi oni da im se krpa i minus dok su godinama živjeli u krađi i toleriranju iste?šta šute o dvijema blagajnama?od toga se čupaju ko...

Komentiraj...
Vidi sve komentare