Obavijesti

News

Komentari 182

Beroš: Mjesta za popuštanje nema, ali nema ni policijskog sata. Ne smijemo biti nestrpljivi

Beroš: Mjesta za popuštanje nema, ali nema ni policijskog sata. Ne smijemo biti nestrpljivi

''Svi svjedočimo o tome što se može dogoditi u kratkom roku. Moramo naglasiti nove izazove, novi sojevi, problemi s cijepljenjem. Imamo mjere i našu odgovornost. Samo tako možemo pobijediti'' rekao je Beroš

VIDEO

U posljednja 24 sata u Hrvatskoj je zabilježeno 730 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva danas ukupno 2926. Među njima je 1222 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 99 pacijenata. Preminulo je 17 ljudi. 

Epidemiolog i ravnatelj HZJZ Krunoslav Capak izjavio je kako ovaj tjedan imamo 15 posto manje novooboljelih nego u prošlom tjednu.

- Najviša incidencija je u Sisačko moslavačkoj, a najniža u Istarskoj. Sedmi smo u EU po stopi incidencije - rekao je Capak.

UŽIVO: Presica Stožera

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Zaprimili smo 535 prijava nuspojava na Pfizerovo cjepivo. Imali smo 26 ozbiljnih reakcija na cjepivo, ostale reakcije su blage - dodaje.

Profesorica Alemka Markotić osvrnula se na posljedice zaraze tzv. dugog Covida. 

- Puno je više bolesnika s teškim oblikom bolesti u drugom valu. Oni su puno dulje hospitalizirani, imaju jače simptome - rekla je Markotić. 

Ti bolesnici mogu dodatno biti izloženi dodatnim infekcijama što opterećuje zdravstveni sustav, objašnjava profesorica.

- Vidimo da su to teške obostrane upale pluća. Nema dosta objašnjenja za to. Neki završavaju s trombozom ili plućnom embolijom. Najčešći problemi su s disanjem, psihički problemi i nesanica. Za to će trebati dugoročno praćenje i zdravstvenu skrb - dodaje.

'Umjesto Covid putovnica, EU će imati zdravstveni certifikat'
'Umjesto Covid putovnica, EU će imati zdravstveni certifikat'

Ministar zdravstva Vili Beroš naglasio je da je zdravlje iznad svih naših potreba i da ukoliko toga nema, sve ostalo pada u vodu. 

POGLEDAJTE PROSVJED NA TRGU:

- Promišljeno, bez pretjeranog žurenja. To je do sada bila konstanta i nastavit ćemo je provoditi - rekao je Beroš i dodao:

- Svi svjedočimo o tome što se može dogoditi u kratkom roku. Moramo naglasiti nove izazove, novi sojevi, problemi s cijepljenjem. Imamo mjere i našu odgovornost. Samo tako možemo pobijediti. Treba naglasiti da smo među liberalnijjim zemljama u svijetu i Europi.

- Mjesta za popuštanje nema, ali nema policijskog sata. Rade trgovine, kina, kazališta, muzeji. Teretane su zatvorene u preko 20 zemalja EU. Kafići su zatvoreni u 24 zemlje. Stalno balansiramo - objašnjava.

Ministar i načelnik Stožera Davor Božinović komentirao je prosvjed poduzetnika podsjetivši kako je svojedobno bio pritisak javnosti da se objekti zatvore.

- To je bilo prije dva mjeseca. Od tada zbog provedbe mjera su nam brojevi počeli padati i oni već šest tjedana padaju, ali nisu došli na razinu koja je nezanemariva - kazao je. 

- Ono što je kazao i ministar Beroš, vidite da smo u svakom trenutnu pokušavali održavati balans u smislu očuvanja ekonomskih aktivnosti, ali i onih drugih. Sjećate se prije par mjeseci da smo bili u situaciji u kojoj smo razgovarali s predstavnicima ugostitelja da bi oni ostali otvoreni. Vidjeli smo, nažalost, iako smo znali i tada, da nije lako provoditi epidemiološke mjere u ugostiteljskim objektima. Da su se one provodile kako treba, ne bi došli u ovakvu situaciju - rekao je Božinović. 

Njemačko ministarstvo znanosti dodijelilo 8 milijuna eura Đikiću za istraživanje novih lijekova
Njemačko ministarstvo znanosti dodijelilo 8 milijuna eura Đikiću za istraživanje  novih lijekova

- Ono što nam naše iskustvo pokazuje, je da se stvari mogu vrlo brzo promijeniti. Mi smo sada donijeli odluke o popuštanju. Nama djeca idu u školu, dok u Sloveniji prosvjeduju zbog toga što ne idu - objašnjava i opet se osvrće na poduzetnike:

- Kod nas je registrirano 215.00 poduzetnika, a zatvorenih je 18.000 što znači da je najveći dio poduzetništva otvoreno. Činimo sve kako bi otvorili sve više toga uz minimalan rizik. Rekli smo da ćemo do 15.veljače o svemu tome promišljati. Hrvatska ima najliberalnije mjere, a zbog toga trpimo kritike koje nisu opravdane. Potpuno nam je jasno da su u teškoj situaciji oni kojima su objekti zatvoreni.

Dok smo mi bili otvoreni, veliki dio Europe je bio zatvoren, objašnjava ministar i dodaje:

-  Od početka smo rekli da neće biti lockdowna i policijskog sata. Mislim da u svemu ovome što smo radili do sada, koliko god to netko želio pokazat ovako ili onako, nema mjesta nikakvog represiji. Mi ćemo nastaviti raditi na ovakav način imajući prije svega u vidu naše sugrađane koji se izlože virusu i završe u bolnici te imaju teške kliničke slike.

Uzimamo sve u obzir, kaže ministar, jasno nam je da su poduzetnici u teškoj situaciji, ali iza odluka Stožera je uvijek struka.

Registracija ruskog cjepiva

- Nema prepreka da se podnese zahtjev EU agenciji da se to cjepivo registrira. Ako se to dogodi sada, to bi moglo biti za do dva mjeseca koliko obično traje procedura - rekao je Krunoslav Capak.

Ministar Božinović komentirao je svečanost Sv. Vlaha u Dubrovniku.

Kaže kako nema informacija da je bilo kršenja epidemioloških mjera i da je odluka o dopuštanju svečanosti bila ispravna:

- To je tradicija i ne bi imalo smisla po prvi puta u povijesti je prekinuti.

U Hrvatskoj 387 novooboljelih, a preminulo je 17 pacijenata
U Hrvatskoj 387 novooboljelih, a preminulo je 17 pacijenata

Sekvencioniranje virusa i praćenje novih sojeva

Profesorica Markotić izvijestila je kako je održan sastanak o sekvencioniranju virusa i praćenja novih sojeva virusa.

- Testirat će se 200 uzoraka tjedno za Hrvatsku. Situacija se prati. Bit će problem jer nedostaje reagencija na tržištu, jer se krenulo u masovno sekvencioniranje - rekla je.

Ponovo se osvrnula na dugi COVID i odgovorila na pitanje o cjepljenju starijih ljudi:

- Mi viđamo te bolesnike, liječenje tih bolesnika se prati. Pratimo te ljudi i oni sami dobiju upute prije nego budu otpušteni, da javljaju neuobičajene tegobe. Taj dio se već prati. Počelo se vrlo ozbiljno pristupati i tom problemu.  

Još uvijek je na snazi mjera o ograničenju okupljanja ljudi, na trgu je sada 500 puta više ljudi. Kako će sada reagirati policija? 

- Da točno je da su zabranjeni skupovi s više od 25 ljudi. Onaj tko je organizirao ovaj prosvjed, prijavio je policiji da će biti nazočno 25 ljudi. Ja trenutno ne znam koliko je tamo ljudi. Ono što je policijski posao u ovakvim situacijama je da vode računa o javnom redu i miru - komentirao je Božinović.

Dva puta u razmaku od 4 dana muškarca (53) policija zatekla kako krši mjeru samoizolacije
Dva puta  u razmaku od 4 dana muškarca (53) policija  zatekla kako krši mjeru samoizolacije

Znamo li kada i tko dostavlja koliko cjepiva? 

Capak je rekao kako je jučer održan sastanak s predstavnicima AstraZenece. Rekao je kako postoje više znanstvenih studija, a bitno je, kaže, da je EU Agencija registrirala cjepivo za starije od 18 godina.

- Za sada se ništa neće mijenjati za osobe starije od 18 godina - kazao je i dodao:

- Što se tiče Pfizera imamo podatke do kraja drugog mjeseca. Svaki ponedjeljak trebamo primiti njihovo cjepivo. Trenutno se povećava broj doza koje će isporučiti. Što se tiče Moderne, oni su u ponedjeljak isporučili doze s tjedan dana zakašnjenja. I sada su nam pomaknuli termin i pomaknuli broj doza.

Europska komisija pregovara za svoje članice

- Ono što pratite i sami, Europska komisija pregovara za sve svoje članice. Naravno da su se pojavili problemi, ali ono čega moramo biti svjesni je da je nacionalizam cjepiva najgora stvar koja se može dogoditi. Ako bilo koja zemlja nakupi doza više nego što joj treba, a ostalima fali, neće riješiti tu situaciju ni za druge ni za sebe - istaknuo je Božinović.

Podsjetimo, Božinović je u ponedjeljak na presici da će, ukoliko se nastave ovakvi epidemiološki trendovi, razmisliti o korekcijama mjera do 15. veljače. 

Božinović: 'Ako se nastave ovakvi epidemiološki trendovi, razmislit ćemo o korekciji mjera'
Božinović: 'Ako se nastave ovakvi epidemiološki trendovi, razmislit ćemo o korekciji mjera'

- Mi ne možemo odustati od svih mjera. Sve što se radi je na temelju načela koje je Vlada postavila na početku svega, a to je zdravlje građana, razmjernost i postupnost mjera. Mi ne želimo i nećemo od toga odustati - rekao je istaknuvši da im je potpuno jasno da je svima koji ne mogu raditi u ovim vremenima teško.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 182
VIDEO

HDZ pao na 60 mandata, SDP na 42, DP na 14 mandata, Most na 11, Možemo ima 10 mandata
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

HDZ pao na 60 mandata, SDP na 42, DP na 14 mandata, Most na 11, Možemo ima 10 mandata

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata

UŽIVO Gužve na biralištima! Mnogi se žale da ih nema na listi. DIP se oglasio o izlaznosti
IZ MINUTE U MINUTU

UŽIVO Gužve na biralištima! Mnogi se žale da ih nema na listi. DIP se oglasio o izlaznosti

Hrvatska bira 11. saziv Sabora odnosno 151 zastupnika. Građani svoje pravo mogu iskoristiti do 19 sati, kada se birališta zatvaraju
FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto