To je to što me zanima!

Bešćutna birokracija: Kako sustav 'štiti' zlostavljanu djecu

Hrvatski stručnjaci otkrili su kako djeca žrtve na svakom koraku nailaze na prepreke, od policije, socijalnih radnika pa do neučinkovita sustava
Vidi originalni članak

Djeca žrtve nasilja trebala bi biti najzaštićenija skupina, ali zbog propusta pojedinaca u sustavu te sporog pravosuđa, prisiljena su svoju traumu prolaziti i po nekoliko desetaka puta. O tom smo problemu razgovarali sa stručnjacima i predstavnicima institucija. Većinom se slažu da im hitno treba promjena.

- Imam pismo silovane djevojčice koja je progovorila o tome kroz što prolazi. Kaže da je s različitim stručnjacima razgovarala 11 puta, ponavljajući detalje silovanja. Osjeća se kao da je ona skrivila to što joj se dogodilo, jer počinitelja sigurno nitko nije toliko puta ispitivao - rekla nam je prof. dr. sc Gordana Buljan Flander, ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba. Svoj profesionalni staž posvetila je radu s traumatiziranom djecom, žrtvama različitih oblika zlostavljanja, koje ne mora biti samo seksualno, nego je često i fizičko, psihičko, emocionalno, ekonomsko... Mnogo je i one djece koja su žrtve zanemarivanja, svjedoci obiteljskog nasilja ili mališana koji su žrtve u konfliktnim brakorazvodnim parnicama. Buljan Flander ističe kako zna za brojne priče u kojima je sustav odlično reagirao i pomogao žrtvi, no ima i onih situacija u kojima je potpuno zakazao. 

>>> Više pročitajte u 24sata Expressu

Idi na 24sata

Komentari 26

  • Šarlota 08.04.2013.

    Skoro 90% zaposlenih u hrvatskoj su oni koji "rade" u birokraciji i provode zakone od slučaja do slučaja, od djela do djela, onako kako tko želi. Prilagodba tih birokrata je nevjerojatna moć i 100%tna zaštita njih samih, ali ne i žrtava zlostavljanja.

  • šana 07.04.2013.

    Da ti "stručnjaci" odrađuju svoj posao sa srcem i da se daju u njemu ne 100% nego 1000% bilo bi to puno bolje.

  • TetaGordana 07.04.2013.

    Gospođo Buljan Flander, a što ćete poduzeti u vezi romske djece koja maltretiraju ljude, a roditelji se prave mutavi isto kao i institucije? Policija kaže da ne može ništa, CZSS isto tako jer su ustanove pune...a romski klinci od mog posjeda (nakon što su majku višegodišnjim terorom natjerali da se odseli jer je od straha oboljela na živce) prave tzv. ciganjščak...zakapaju crkotine životinja, a neke samo tako bace i ostave, vrše malu i veliku nuždu, pale žicu za dobivanje sekundarnih sirovina, odlažu sve vrste smeća...njihovi roditelji i sve institucije prave se "mutavi" i svi smatraju da to nije u njihovoj nadležnosti...čak i oni u Ministarstvu gospođe Opačić...ja ne krivim tu djecu jer su djeca...ali zašto nitko ne pozove roditelje na odgovornost??????? ZAŠTO INSTITUCIJE NE RADE ONO ZA ŠTO IH PLAĆAMO?????

Komentiraj...
Vidi sve komentare