To je to što me zanima!

Biden se sastaje s palestinskim čelnicima i saudijskim princem

Lideri će razgovarati o energetskoj opskrbi, ljudskim pravima i sigurnosnoj suradnji. Očekuje se da će SAD pritisnuti saudijske dužnosnike da se obvežu na povećanje proizvodnje
Vidi originalni članak

Američki predsjednik Joe Biden sastat će se u petak s palestinskim čelnicima na okupiranoj Zapadnoj obali prije nego što se uputi na kontroverzni samit u Saudijskoj Arabiji, piše BBC.

Bidenov sastanak s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom vjerojatno će biti napet, smatraju analitičari, pošto su odnosi pali na nisku razinu pod administracijom njegova prethodnika Donalda Trumpa.

VAŽAN BLISKOISTOČNI POSJET Joe Biden je stigao u Izrael

Biden će potom otputovati u Saudijsku Arabiju kako bi se sastao s njenim de facto vladarom, prijestolonasljednikom Mohamedom bin Salmanom.

Američki predsjednik sastat će se i s princom i s njegovim ocem, kraljem Salmanom.

NOVI GAF Biden u govoru o holokaustu pomiješao riječi "čast" i "užas"

Biden je prije tri godine nazvao Saudijsku Arabiju "izopćenicom" zbog ubojstva saudijskog novinara Jamala Khashoggija 2018. godine.

KREMLJ: 'Nadamo se da Biden neće okrenuti S. Arabiju protiv Rusa'

Princ poriče umiješanost, ali su američki obavještajci zaključili da je on naredio ubojstvo.

Lideri će razgovarati o energetskoj opskrbi, ljudskim pravima i sigurnosnoj suradnji.

Bidenov susret s predsjednikom Abasom u Betlehemu ranije u petak bit će sastanak na najvišoj razini između SAD-a i Palestinaca otkako su Palestinci zamrznuli veze jer je Trumpova administracija 2018. godine zatvorila ured Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) u Washingtonu, glavno predstavničko tijelo Palestinaca.

'POVIJESNA ODLUKA' Saudijska Arabija otvara zračni prostor, Biden pohvalio potez

Palestinci žele da SAD učini više za pokretanje novih mirovnih pregovora s Izraelom i da ponovno otvori američki konzulat u Jeruzalemu. Konzulat je služio kao de facto veleposlanstvo Palestincima prije nego što ga je Trump zatvorio 2019. godine.

Saudijska Arabija je najveći svjetski proizvođač nafte, a pokušaj obnove odnosa uslijedio je nakon skoka cijena nafte uzrokovanog ruskim ratom u Ukrajini.

JOE BIDEN: 'Neću izbjegavati razgovor o ljudskim pravima u S. Arabiji'

Očekuje se da će SAD pritisnuti saudijske dužnosnike da se obvežu na povećanje proizvodnje.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare