To je to što me zanima!

BiH prijeti demografski slom: Broj stanovnika pada, sve više mladih odlazi u inozemstvo...

Bosna i Hercegovina suočava se s dramatičnim padom broja stanovnika. Prema analizi Populacijskog fonda Ujedinjenih naroda u Sarajevu za manje od 50 godina tamo će živjeti tek nešto više od milijun i pol ljudi
Vidi originalni članak

U današnjoj analizi koju su pod okriljem Populacijskog fonda Ujedinjenih naroda proveli češki i bosanskohercegovački demografski stručnjaci BiH od posljednjeg popisa 2013.- te godišnje gubi oko 25 tisuća stanovnika koji odlaze živjeti i raditi u inozemstvo.

VLADA NEIZVJESNOST BiH: Do nove vlasti pukom srećom i političkom trgovinom

- Rezultati prognoze pokazuju da će u narednih pet desetljeća ukupan broj stanovnika vjerojatno padati linearno. Pod pretpostavkom da je krajem 2020. bilo 3,47 milijuna stanovnika, ukupan broj do 2070.-te bi trebao iznositi oko 1,56 milijuna. - navode iz fonda.

Već s dosadašnjim trendom smanjenja broja stanovnika u BiH je udio djece smanjen s 22,4 na 19,3 posto, a udio starijih osoba povećan s 14,0 na 17,2 posto.

FIZIČKI NAPADNUTI SVATOVI Hrvatski veleposlanik u BiH prosvjedovao ministarstvu zbog napada na Hrvate u Lončarima

Još više razloga za zabrinutost izaziva procjena da će smanjenje ukupnog broja stanovnika pratiti dramatičan nastavak starenja stanovništva. 

Prema analizi, broj djece i adolescenata do navršenih 19 godina vjerojatno će pasti sa 669 tisuća u 2020. na oko 350 tisuća.

Gotovo četvrtina stanovnika će do 2070. godine biti starija od 85 godina.

Sve će to imati ogromne posljedice za ekonomsku stabilnost i održivost zemlje jer će biti sve manje prihoda, a troškovi za isplate mirovine i zdravstvenu skrb će rasti.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare