To je to što me zanima!

Bijela kuća odlučila bojkotirati Zimske olimpijske igre u Kini, ali sportaši će se moći natjecati

Iako su odlučili diplomatski bojkotirati Igre, sportaši iz SAD-a moći će se natjecati i tijek natjecanja neće biti pogođen ovom odlukom
Vidi originalni članak

Sjedinjene Države priopćile su u ponedjeljak da neće slati vladine dužnosnike na Zimske olimpijske igre 2022. koje se održavaju u Pekingu (od 4. do 20. veljače 2022.), nakon čega je Kina obećala neodređene "protumjere" protiv takvog diplomatskog bojkota.

Predsjednik Joe Biden izjavio je prošli mjesec da razmišlja o takvom diplomatskom bojkotu želeći na taj način istaknuti kritiku stanja ljudskih prava u Kini, uključujući i ono što Washington naziva "genocidom nad manjinskim muslimanima u zapadnoj kineskoj regiji Xinjiang".

"Bidenova administracija neće slati nikakvo diplomatsko ili službeno predstavništvo na Zimske olimpijske igre i Paraolimpijske igre u Pekingu 2022. s obzirom na genocid u Narodnoj Republici Kini i zločine protiv čovječnosti u Xinjiangu i druga kršenja ljudskih prava", rekla je glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki.

Diplomatski bojkot, koji su potaknuli neki članovi američkog Kongresa ne bi utjecalo na prisustvo američkih sportaša, dodala je.

"Sportaši u timu SAD-a imaju našu punu podršku. Bit ćemo sto posto uz njih dok navijamo u svojim domovima."

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian rekao je na brifingu ranije u Pekingu da se oni koji pozivaju na bojkot "razmeću" i da bi trebali prestati "kako ne bi utjecali na dijalog i suradnju između Kine i Sjedinjenih Država u važnim područjima".

"Ako SAD inzistiraju na svjesnom održavanju tog smjera, Kina će poduzeti odlučne protumjere", rekao je, ne objašnjavajući.

SAD bi trebale biti domaćin Olimpijskih igara 2028. u Los Angelesu što postavlja pitanje kako bi Kina mogla odgovoriti u međuvremenu.

Idi na 24sata

Komentari 7

  • najiram 10 07.12.2021.

    pa oni  su  sve  te  zloćine  poćinili  iz  samilosti...kako  bi  inaće  teško  živjeli  pošto  su  im  sve  uzeli  i  smijestili  ih  na  goli  kamen...gdje  su  im  dovozili  deke  hranu  i  druge  potrebštine  zaražene  ebolom  velikim  boginjama  gripom  kugom  i  bog  zna  ćime  sve...stav  je  jasan  ne  ubiješ  li  anglosaksonca  ćim  ti  stupi  u  dvorište   prekosutra  će  on  tebe  kad  vidi  što  imaš...onda  te  ubije  iz  samilosti  da  ne  patiš  kad  ti  sve  uzme  ubije  obitelj...

  • deadman88 06.12.2021.

    Izbombardiraš pol svijeta, nakon toga ih opljačkaš, ostaviš kaos iza sebe i onda držiš drugima lekcije o ljudskim pravima.

  • prokurator 06.12.2021.

    šta su zimske u kini? pa u zimskim sportovima ne znam dal sam 2 kineza vidio zadnjih desetljeća... kog su vraga oni povukli zimske olimpijske, samo da pokažu da mogu...

Komentiraj...
Vidi sve komentare