To je to što me zanima!

Biodizel za spas Europe: Neće Putina, rješenje je na sjeveru

Dok ruski predsjednik Putin licitira cijenom plina, iz rafinerije Neste Oil stižu nove ideje. I naše se rafinerije jeftino mogu prenamijeniti po uzoru na ovu u Rotterdamu
Vidi originalni članak

Europa, motivirana političkim razlozima i američkom strategijom, odbija sve ruske energetske projekte. Istodobno, Putin je našao alternativu za naftovod Družbu Adriju, pa će smisliti i zamjenu za Južni tok. Odustajanje od plinovoda jasna je Putinova poruka Europi, a posredno i Washingtonu: Vama bi ta priča donijela više koristi nego meni. Nećete, ne morate... I dok Bruxelles ima velike planove za smanjivanje ruskog energetskog pritiska, Hrvatska i dalje misli da će moći bez problema uvozom zadovoljavati 50 posto svojih potreba za energijom. No u svemu se nude neobična rješenja koja, za razliku od ekološki sumnjivih projekata, nude i čistu energiju! Štoviše, energiju iz smeća! Upravo to predlažu članovi ORaH-a koji su prije nekoliko dana obišli rafineriju Neste Oil u Rotterdamu, kako bi vidjeli što nam treba da bi pokrenuli sličnu proizvodnju.

Jedno je, kaže Davor Škrlec, sigurno: treba razviti učinkovitiji sustav prikupljanja životinjskog i poljoprivrednog otpada te prenamijeniti dio postojećih rafinerija za proizvodnju biodizela. Upravo je to dio plana ORaH-a, prenamjena postojećih rafinerija u rafinerije za proizvodnju biodizela.

- Gradnja nove rafinerije predstavlja investiciju od 670 milijuna eura, međutim iskustva iz gospodarstva pokazuju mogućnost prenamjene postojećih rafinerija koje pokrivaju u samom startu 50 posto investicije.

>>> Više čitajte u Expressu...

Idi na 24sata

Komentari 36

  • scirocco 08.12.2014.

    "Europa, motivirana političkim razlozima i američkom strategijom, traži nove izvore plina", tj. u slobodnom prijevodu, zbog toga što moraju europski čelnici ljubiti dupe Obami i njegovim šefovima, trebaju i smanjiti ovisnost o ruskom plinu, a Putina čisto zaboli ona stvar za to, samo se smije na sve. :)

  • ObjektivniPromatrac 07.12.2014.

    Zbog cega drzave ne bi investiralu u proizvodnju plina i njegovu potrosnju. Recimo, imam automobil, drzava mi subvencionira 50% i dobije jednog potrosaca. Napokon, plin je najlakse i najbrze dobiti jer se moze dobiti iz smeca, biootpada pa do đubriva, zapravo iz svega sto ima proces razgradnje a uvelike se spaljuje i baca. Imamo naravno i struju. Stvar je samo zeli li to netko ili ne.

  • tarzan-zg 07.12.2014.

    aj odi lovi ribu.....

Komentiraj...
Vidi sve komentare