To je to što me zanima!

Biskup Uzinić poručio: Ćirilica nastavlja označavati zločince

Biskup Uzinić je u svojoj propovijedi pozvao i na praštanje i međusobni susret zločinaca i žrtava te rekao da o djelima i imenu Vukovara treba govoriti našoj djeci
Vidi originalni članak

Prešuti li se istina u ime laži, u ime lažnoga mira i suživota, tog suživota uopće nema, on je tek varka, a povijest će se vjerojatno ponoviti, rekao je dubrovački biskup Mate Uzinić na misi zadušnici koju je držao na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata obraćajući se desecima tisuća građana koji su danas došli u Vukovar odati počast stradalim i nestalim Vukovarcima.

Biskup Uzinić je u svojoj propovijedi pozvao i na praštanje i međusobni susret zločinaca i žrtava te rekao da o djelima i imenu Vukovara treba govoriti našoj djeci i svijetu, piše Večernji list.

- Treba govoriti i o ulozi Vukovara u našoj nacionalnoj prošlosti i, još više, našoj nacionalnoj budućnosti, rekao je Uzinić koji očekuje da Vukovar napokon prestane biti grad slučaj te da ponovno postane grad pokreta. 

-Rješavanje naših problema ovisi prvenstveno o našoj slozi. Budemo li i dalje nesložni, a osobito nesposobni za nacionalni dijalog, te ako ćemo imati oprečne stavove o našoj prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, Vukovar, ali i mi s njim, će umrijeti, rekao je Uzinić.

Osuditi svaki zločin

Domovini, Crkvi u Hrvatskoj i vjernicima dubrovački je biskup poručio kako treba jasno ustrajavati da se ne izjednačava agresor i žrtva.

-Trebamo također ustrajavati na tome da se osudi svaki zločin, bez obzira tko ga je počinio, te da se kazne oni koji su počinili zločine, rekao je dodavši kako zbog toga što se ne progoni one koji su počinili zločine događa etiketiranje branitelja koji su časno i pošteno stavili svoje živote na branik domovine.

'Ako ne oprostimo, mi ćemo se otrovati mržnjom'

Vjernike i Crkvu pozvao je na praštanje jer smo, kako je istaknuo, kao vjernici pozvani opraštati i kad nas pogađa nepravda.

 - Opraštanje nije zbog zločinaca, nego zbog nas. Ako ne oprostimo, mi ćemo se otrovati mržnjom, rekao je Uzinić koji je sa Memorijalnog groblja uputio i poruku svima koji su izazvali agresiju, počinili genocid i zločine ili su u to bili uvučeni. 

- Oni koji su izvršili agresiju i počinili genocid, nažalost još uvijek nisu spremni na obraćenje. Zato ćirilica u Vukovaru nema samo značenje pisma, nego i dalje nastavlja označavati agresore i zločince koji se ni dan-danas nisu suočili s onim što su napravili tom gradu i njegovim ljudima. Zločinac treba priznati ono što je učinio i obećati da će, onoliko koliko je to moguće, popraviti to što je učinio, istakao je Uzinić koji smatra i da nije dobro da svatko u Vukovaru danas ima svoje škole, kafiće, društvo jer se sve to pretvara u naša i njihova groblja.

'Molimo i za branitelje u Savskoj'

Dubrovački biskup pozvao je također na molitvu za sve koji su položili živote za Domovinu, za poginule branitelje, za pronađene, identificirane i pokopane, a osobito za nestale za čije sudbine i grobove još ne znamo.

- Molit ćemo za žive branitelje, osobito invalide i sve koji se nose s činjenicom da ovaj grad i domovina nisu postali onakvi kakvi su ih sanjali, rekao je ocjenivši kako se stvara dojam, ne samo kod branitelja, kao da bi bilo bolje da ni njih nema među nama.

-Molimo i za branitelje u Savskoj u Zagrebu koji već mjesec dana prosvjeduju. Molimo i za hrvatsku Vladu da se učvrsti dijalog te dijalog s Vukovarom, kazao je Uzinić.



Idi na 24sata

Komentari 189

  • titopartizan 22.11.2014.

    Nisam nacionalist,klerikalac ni HDZ-ovac(dapače gadi mi se njihovo skupljanje političkih poena na pitanju ćirilice)ali se slažem s ovim što je Uzinić rekao o ćirilici.Nije sporno pismo,nego ostavština krivoustog i njegovog Zakona o općem oprostu,zbog kojeg stradalnici Ovčare i danas susreću svoje mučitelje i silovatelje na ulicama Vukovara.Neka se kazne Stanimirović i ostali ubojice Vukovara iz '91., pa se onda može razgovarati o dvojezičnim natpisima...

  • someral 19.11.2014.

    samo govor mrznje sire sa tim svjojim propovjedima. otkuda on zna da ce se povjest ponoviti.

  • Hiroo_Onoda 19.11.2014.

    Poziva na praštanje i pomirenje, a obrušava se na čililicu. Biskupima bi stvarno ponekad trebalo nabiti čep u labrnju jer ju sve češće koriste za sve samo ne za molitvu.

Komentiraj...
Vidi sve komentare