Obavijesti

News

Komentari 189

Biskup Uzinić poručio: Ćirilica nastavlja označavati zločince

Biskup Uzinić poručio: Ćirilica nastavlja označavati zločince
5

Biskup Uzinić je u svojoj propovijedi pozvao i na praštanje i međusobni susret zločinaca i žrtava te rekao da o djelima i imenu Vukovara treba govoriti našoj djeci

VIDEO

Prešuti li se istina u ime laži, u ime lažnoga mira i suživota, tog suživota uopće nema, on je tek varka, a povijest će se vjerojatno ponoviti, rekao je dubrovački biskup Mate Uzinić na misi zadušnici koju je držao na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata obraćajući se desecima tisuća građana koji su danas došli u Vukovar odati počast stradalim i nestalim Vukovarcima.

Biskup Uzinić je u svojoj propovijedi pozvao i na praštanje i međusobni susret zločinaca i žrtava te rekao da o djelima i imenu Vukovara treba govoriti našoj djeci i svijetu, piše Večernji list.

- Treba govoriti i o ulozi Vukovara u našoj nacionalnoj prošlosti i, još više, našoj nacionalnoj budućnosti, rekao je Uzinić koji očekuje da Vukovar napokon prestane biti grad slučaj te da ponovno postane grad pokreta. 

-Rješavanje naših problema ovisi prvenstveno o našoj slozi. Budemo li i dalje nesložni, a osobito nesposobni za nacionalni dijalog, te ako ćemo imati oprečne stavove o našoj prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, Vukovar, ali i mi s njim, će umrijeti, rekao je Uzinić.

Osuditi svaki zločin

Domovini, Crkvi u Hrvatskoj i vjernicima dubrovački je biskup poručio kako treba jasno ustrajavati da se ne izjednačava agresor i žrtva.

-Trebamo također ustrajavati na tome da se osudi svaki zločin, bez obzira tko ga je počinio, te da se kazne oni koji su počinili zločine, rekao je dodavši kako zbog toga što se ne progoni one koji su počinili zločine događa etiketiranje branitelja koji su časno i pošteno stavili svoje živote na branik domovine.

'Ako ne oprostimo, mi ćemo se otrovati mržnjom'

Vjernike i Crkvu pozvao je na praštanje jer smo, kako je istaknuo, kao vjernici pozvani opraštati i kad nas pogađa nepravda.

 - Opraštanje nije zbog zločinaca, nego zbog nas. Ako ne oprostimo, mi ćemo se otrovati mržnjom, rekao je Uzinić koji je sa Memorijalnog groblja uputio i poruku svima koji su izazvali agresiju, počinili genocid i zločine ili su u to bili uvučeni. 

- Oni koji su izvršili agresiju i počinili genocid, nažalost još uvijek nisu spremni na obraćenje. Zato ćirilica u Vukovaru nema samo značenje pisma, nego i dalje nastavlja označavati agresore i zločince koji se ni dan-danas nisu suočili s onim što su napravili tom gradu i njegovim ljudima. Zločinac treba priznati ono što je učinio i obećati da će, onoliko koliko je to moguće, popraviti to što je učinio, istakao je Uzinić koji smatra i da nije dobro da svatko u Vukovaru danas ima svoje škole, kafiće, društvo jer se sve to pretvara u naša i njihova groblja.

'Molimo i za branitelje u Savskoj'

Dubrovački biskup pozvao je također na molitvu za sve koji su položili živote za Domovinu, za poginule branitelje, za pronađene, identificirane i pokopane, a osobito za nestale za čije sudbine i grobove još ne znamo.

- Molit ćemo za žive branitelje, osobito invalide i sve koji se nose s činjenicom da ovaj grad i domovina nisu postali onakvi kakvi su ih sanjali, rekao je ocjenivši kako se stvara dojam, ne samo kod branitelja, kao da bi bilo bolje da ni njih nema među nama.

-Molimo i za branitelje u Savskoj u Zagrebu koji već mjesec dana prosvjeduju. Molimo i za hrvatsku Vladu da se učvrsti dijalog te dijalog s Vukovarom, kazao je Uzinić.



Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 189
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca