To je to što me zanima!

Bivši kineski predsjednik Jiang Zemin preminuo je u 96. godini

Uz njegovu pomoć Kina se, nakon masakra na Trgu Tiananmen 1989. reintegrirala u međunarodnu zajednicu
Vidi originalni članak

Umro je Jiang Zemin, kineski komunistički vođa koji je utro put izrastanju zemlje u globalnu supersilu, objavila je u srijedu državna novinska agencija Xinhua. Imao je 96 godina.

PROMO Sajam Kine i južne Azije važan je zbog gospodarske suradnje

Bivši šef vladajuće Komunističke partije i predsjednik države preminuo je u srijedu u Šangaju od leukemije i povezanog zatajenja više organa. Iza njega su ostali supruga, dva sina i dvoje unučadi.

KINA ZAKUHALA Bijesni građani protiv partije: Korona prosvjedi u Kini se šire i prerastaju u političke skupove

Jiang Zemin je došao na vlast nakon krvavog gušenja prosvjeda u Kini 1989. godine na trgu Tiananmen u Pekingu, no istovremeno je pridonio transformaciji najmnogoljudnije zemlje u svjetsku velesilu.

Kada 1989. je službeno imenovan nasljednikon Deng Xiaopinga, Kina je bila na samom početku modernizacije svog gospodarstva.

Zapad je Kinu izbjegavao nakon masakra na Tiananmenu 1989., a ona se onda, s Jiangom kao vrhovnim vođom, uspješno reintegrirala u međunarodnu zajednicu povratkom suvereniteta nad Hong Kongom, dobivanjem ponude za domaćina Olimpijskih igara 2008. u Pekingu i pridruživanjem Svjetskoj trgovinskoj organizaciji.

I nakon službenog umirovljenja, bivši gradonačelnik i šef Komunističke partije u Šangaju, Jiang Zemin je s uskim krugom bliskih suradnika utjecao na politički život Kine.

Iz sebe je ostavio suprugu Wang Yeping i dvije kćeri.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • urnebes 30.11.2022.

    u 96-oj godini umrijet je posve normalno i izutno rijetkost da se doživi tolika starost, al to u Kini nije slučaj barem po zapadnim standardima, zato očekujem razlog kako je skončao ovaj nesretnik u punoj mladosti.

Komentiraj...
Vidi sve komentare