To je to što me zanima!

Biznis na ognjištu: Branitelj iz Trilja sa suborcima peče kruh

Triljski branitelj i ratni invalid Mate Ljubičić je uz braniteljsku zadrugu Završće pokrenuo i istoimenu pekarnicu u kojoj proizvodi nadaleko poznati kruh ispod peke
Vidi originalni članak

Da nije kriza, ne bismo uspjeli ispeći kruha koliko bi tržište moglo primiti, govori triljski branitelj i ratni invalid Mate Ljubičić (44).

U Trilju je, uz braniteljsku zadrugu Završće, pokrenuo i istoimenu pekarnicu u kojoj proizvodi nadaleko poznati kruh ispod peke. Dvoje zaposlenika i sedam branitelja zadrugara na tržište na dan izbace 50 peka teških tri kilograma. Jedna peka stoji 50 kuna, a kad se odbiju troškovi za drva, brašno i ulje, zadrugarima ostane zarada od 10 kuna. No profit im je na zadnjemu mjestu. Najvažniji im je opstanak tradicija pečenja kruha ispod peke, rad i zajedničko druženje.

A više od dvije tone neuspjelog kruha trebalo je Mati da nađe pravi recept. I taman kad mu se proizvodnja zahuktala, izgorjela mu je pekarnica.

Uz izdašnu pomoć Ministarstva branitelja obnovio je biznis i svoj kruh plasirao na tržište. Danas njime opskrbljuje desetak najpoznatijih splitskih restorana, a u sezoni u kruhu uživaju i turisti na makarskoj rivijeri.

- Mojim se kruhom lani osladila i glumica Terri Hatcher te njezina kći Emerson. Kad je probala kruh, mala više nije jela ni meso ni ribu. Ponijela je sa sobom što je ostalo - kaže Kaja Grubišić. Iako je Mate idejni vođa, popularnost kruhu dale su njezine vješte ruke. Iako se pečenje kruha pod pekom mnogima ne čini kao velika filozofija, pola minute duljeg ili kraćeg pečenja kruh može upropastiti. Mnogo je faktora koji se moraju uzeti u obzir, no oni su Kaji već odavno postali rutina. Mate i zadrugari napominju da je njihov kruh bez ikakvih aditiva te je i tri dana nakon pečenja isti kao i kad ga izvade ispod peke. Mate izrađuje i elaborat kako bi kruh dobio certifikat autohtonog hrvatskog proizvoda.

- Pečemo kruh kao i prije 300 godina. To je dio tradicije koji zaslužuje da ga svijet upozna - povjerio nam je branitelj Mate.

Idi na 24sata

Komentari 25

  • jahač 10.12.2012.

    Pišete kako peču kruh a jeste li pisali kako su ŠVERCALI CIGARETE i bili u zatvoru,provjerite prije nego što napišete jer ovakvim tekstovima samo štetite pravim braniteljima a i Vam isto to nije na čast.

  • user_88466 07.12.2012.

    arwen i hamdija zanima me bas sta ste vas dvojica pokrenuli i cim se bavite kad ste tako pametni

  • hablabla 06.12.2012.

    i ja doma stalno pečem kruh- i bijeli, i crni, pa sa sjemenkama i koječim... neznam koliko može stajati jer nestane za tren! kad sam na selu ekipa mi dolazi na kavu sa kruhom iz starinske peči...može i bez kave... a ljeti kad ispečem roštilj, pa izvadim kruhek ispod prave peke..! meso ostaje-kruha nikad dosta!

Komentiraj...
Vidi sve komentare