To je to što me zanima!

Bjelorusi su pomilovali blogera: Krivili su ga terorizam i klevetu protiv predsjednika Lukašenka

Radio je kao novinar za Nextu, koja je opširno izvještavala o masovnim prosvjedima protiv Lukašenka 2020. nakon predsjedničkih izbora koje su oporba i zapadne vlade osudile kao namještene
Vidi originalni članak

Roman Protasevič, bjeloruski oporbeni bloger uhićen 2021. nakon što je Ryanairov zrakoplov bio prisiljen sletjeti u Minsku, pomilovan je u ponedjeljak, izvijestila je bjeloruska državna novinska agencija BelTA.

"Upravo sam doslovno potpisao sve relevantne dokumente u kojima stoji da sam pomilovan", rekao je Protasevič novinarima, prenosi BelTA. "Ovo su, naravno, sjajne vijesti", dodao je.

NIJE STIGAO U MINSK Lukašenko teško bolestan? Bjeloruski premijer čitao njegovu poruku na svečanosti

Protasevič je ovog mjeseca osuđen na osam godina zatvora za poticanje na terorizam, organiziranje masovnih nemira i klevetu bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka.

POGLEDAJTE VIDEO

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Radio za Nextu

Radio je kao novinar za Nextu, koja je opširno izvještavala o masovnim prosvjedima protiv Lukašenka 2020. nakon predsjedničkih izbora koje su oporba i zapadne vlade osudile kao namještene.

U represiji za vrijeme i nakon izbora zatvoreni su ili protjerani u egzil svi značajniji oporbenjaci.

Osnivača Nexte Stsiapana Putsila i bivšeg urednika Jana Rudika isti je sud u odsutnosti osudio na 20 odnosno 19 godina zatvora.

Bjelorusija je Nextu proglasila "terorističkom organizacijom" prošle godine.

ZBOG RUSKE INVAZIJE Austrijski RBI obustavlja obradu međunarodnih plaćanja u Bjelorusiji: To ima veze s ratom

Zbog Protasevičeva uhićenja i svibnju 2021. Europska unija uvela je sankcije Lukašenku.

Nakon uhićenja, Protasevič je prikazan na državnoj televiziji kako plačući priznaje umiješanost u protuvladine prosvjede i planiranje svrgavanja Lukašenka. Bjeloruska oporba u egzilu rekla je da su priznanja bila lažna i da su bila iznuđena.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare