To je to što me zanima!

'Bojimo se, imamo samo obične maske kad izlazimo na teren'

Zaposleni u timovima zagrebačke Hitne pomoći boje se zaraze jer misle da nisu dovoljno dobro zaštićeni kad izlaze na teren. 'Skafandere' imaju kad se sumnja na kronu, inače obične kirurške maske
Vidi originalni članak

Dnevno imamo stotinjak intervencija, i nije problem kad idemo na sumnju da je riječ o koroni, obučemo 'skafandere', sve što nas štiti, problem je kad ne znamo na što idemo, a imamo samo obične kirurške maske. Želimo da nas se za takve situacije bolje zaštiti - apel je, zasad anoniman, koji stiže od djelatnika Nastavnog zavoda za hitnu pomoć u Zagrebu.

RUŠI SE SUSTAV Hakeri napali online nastavu u Hrvatskoj! 'Idiotsko ponašanje'

Kažu da se jako boje, i pitaju što će se dogoditi ako netko od njih na terenu "pokupi" korona virus, i proširi se, tko će bolesne dopremati u bolnice?

Inzistiraju na adekvatnijim, boljim maskama kad idu na uobičajeni teren, kažu. Osim maskama, tad su opremljeni naočalama i rukavicama. Boje se, misle da obične kirurške maske koje tad nose, nisu dovoljne. 

Ravnatelj zavoda Žarko Rašić odgovara kako su njihovi djelatnici zaštićeni, i zaštićeniji od liječnika u primarnoj zdravstvenoj skrbi. Kad hitna pomoć izlazi na teren, prvo se telefonski dobro definira epidemiološka slika, dodaje, operater mora pitati je li osoba bila u nekoj od zemalja-žarišta zaraze, je li imala kontakt sa zaraženim i slično.

HGK I HUP Trgovci neće dizati marže! Ne gomilajte namirnice, ima za sve

Svi timovi su, zaključuje, prošli edukaciju postupanja kod sumnji na korona virus, imaju zaštitna odijela i ostalu opremu, kao i aparat koji automatski dezinficira vozilo nakon takvog slučaja. 

Zaposleni, međutim, odgovaraju kako u praksi nije uvijek moguća kompletna epidemiološka slika. 

- Ako, primjerice, majka nazove i kaže da joj se kći srušila, kao što smo jučer imali slučaj, što ćete nego ići tamo, ponekad je nemoguće telefonski doznati više informacija u tom trenutku, kažu uplašeni radnici u timovima hitne pomoći. 

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video


 

Idi na 24sata

Komentari 19

  • 17.03.2020.

    Zaboli me za hitnu.Meni nikad ne treba hitna pomoc.Naucite se sami ljecit kad ste tako pametni i sposobni ili mozda da pitate vaseg boga da vam pomogne.Ipak ste vi veliki vjernici katolici.

  • 16.03.2020.

    ja imam pitanje oko maski ,znaci osoba A je zarazena osoba B je zdrava kako ista maska onemogucava prijenos virusa s osobe A na osobu B ali ne stiti osobu B od zaraze

  • fijuman 16.03.2020.

    A policajci koji su prvi na udaru na granici dobili dezinfekcijska sredstva kojima je istekao rok uporabe 2015 i 2017.g. Sve je bilo objavljeno na više portala ali nažalost nikome glava nije pala a trebala je za takav diletantski i ogroman propust.

Komentiraj...
Vidi sve komentare