Obavijesti

News

Komentari 184

Hakeri napali online nastavu u Hrvatskoj! 'Idiotsko ponašanje'

Hakeri napali online nastavu u Hrvatskoj! 'Idiotsko ponašanje'
7

Od danas se nastava u Hrvatkoj organizira online zbog situacije s korona virusom, no CARNET je objavio da je sustav pod hakerskim napadom, koji je prijavljen MUP-u, ali korisnici mu ne mogu pristupiti

Nastava koja se od ponedjeljka u hrvatskim školama održava online našla se u velikim problemima.

<<< VELIKI VODIČ: ovdje pročitajte sve što vas zanima o školi na daljinu >>>

Detalji online nastave: 'Vrijede sva pravila kao da ste u školi'
Detalji online nastave: 'Vrijede sva pravila kao da ste u školi'

CARNET je na Facebooku objavio da su pod hakerskim napadom i da u ovom trenutku nastava preko sustava AAI@EduHr nije moguća.

- Nije dobro što postoje neodgovorni pojedinci, konkretno, pojedinci koji doslovno s devijantnim i idiotskim ponašanjem rade probleme. U tijeku je kibernetičlki napad na Srce i CARNET. Do smo sve dojavili policiji i rješava se. Sustav se nije skroz srušio, već mu je smanjen kapacitet. Ljudi su ovo pripremali danonoćno, nisu vidjeli svoju djecu i onda se pojave ovakvi - rekla je za N1 ministrica obrazovanja Blaženka Divjak.

Podsjećamo, s obzirom da su zbog širenja epidemije koronavirusa SARS-Covid-2 škole zatvorene na dva tjedna, Ministarstvo znanosti i obrazovanja organiziralo je nastavu preko virtualnih učionica, te televizijskih kanala.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa ...

No već prvi dan sustav se našao pod kibernetičkim napadom.

Za DDoS napad na Carnet moguća je kazna zatvora

Policija može potvrditi da je Carnet prijavio počinjenje kaznenog djela Teška kaznena djela protiv računalnih sustava, programa i podataka iz čl. 273. Kaznenog zakona, za koje je zapriječena kazna od jedne do osam godina zatvora. Počinitelji su izvršili tzv. DDoS kibernetički napad na središnji poslužitelj AAI@EduHr sustava koji korisnicima uzrokuje poteškoće s pristupom Carnetovim uslugama. U tijeku je kriminalističko istraživanje s ciljem utvrđivanja identiteta počinitelja ovog kaznenog djela, objavila je policija.

Škola u karanteni: U 8 sati na HRT-u počeo sat za prvašiće
Škola u karanteni: U 8 sati na HRT-u počeo sat za prvašiće

Objavu CARNETA prenosimo u cijelosti:

Nastava preko HRT3 i SPTV se izvodi uspješno, no sustav AAI@EduHr je trenutačno pod kibernetičkim #DDOS napadom koji korisnicima uzrokuje poteškoće s pristupom određenim uslugama.

Naši stručnjaci poduzimaju sve kako bi u najkraćem roku otklonili poteškoće. Napad je prijavljen nadležnom odjelu u Ministarstvu unutarnjih poslova te su im dostavljeni svi podaci kako bi se i oni aktivno uključili u istragu.

Ispričavamo se korisnicima te molimo za strpljenje do ponovne uspostave pristupa svim uslugama.