To je to što me zanima!

Bolsonarov kraj: Lula da Silva je prije tri godine čamio u zatvoru, sad je opet predsjednik Brazila

Kandidat ljevice Lula je osvojio 50,83 posto glasova. Tijekom noći stigle su mu čestitke od Emmanuela Macrona, ali i Joea Bidena koji je istaknuo da se raduje nastavku suradnju između zemalja
Vidi originalni članak

Luiz Inácio Lula da Silva pobijedio je u drugom krugu predsjedničkih izbora protiv Jaira Bolsonara koji nije uspio osvojiti svoj drugi mandat.

Kandidat ljevice Lula je osvojio 50,83 posto glasova, prema 49,17 posto za desničara Jaira Bolsonara, nakon što je prebrojano nešto manje od prebrojanih 99 posto glasova, potvrdio je Vrhovni izborni sud u Brazilu.

Izgledalo je da mu je politička karijera gotova.

Međutim, pušten je iz zatvora 2019. nakon što je sud odlučio da je sudac koji je predsjedao njegovim suđenjem bio pristran i sada je samo na korak od jednog od najneočekivanijih političkih povrataka u recentnoj povijesti.

Povratak na vlast Lula može zahvaliti ne samo svojoj borbenosti i populističkom šarmu, zbog čega ga je bivši američki predsjednik Barack Obama jednom nazvao „najpopularnijim predsjednikom na Zemlji”, nego i sve većoj zabrinutosti građana zbog širenja nejednakosti, što je dovelo do novog vala uspona ljevičara na vlast u Latinskoj Americi zadnjih godina.

Analitičari su prije izbora komentirali i kako Lula svoju dominaciju u anketama može umnogome zahvaliti i samom Bolsonaru (67), bivšem vojnom časniku poznatom po tome što nema 'dlake na jeziku', koji je i sam optužen za korupciju i mnogi vjeruju da je kriv za loš brazilski pristup pandemiji covida-19.

No Lula je u kampanji također uspješno iskoristio čežnju Brazilaca za prosperitetnijim danima svojeg predsjedništva, kada je zemlja, do tada 13., postala sedmo najveće gospodarstvo svijeta i kada su si, kako često ističe u predizbornoj kampanji, prosječni ljudi mogli priuštiti govedinu.

Čestitao mu Macron

Francuski predsjednik Emmanuel Macron čestitao je Luisu Inaciu Luli da Silvi na pobjedi na predsjedničkim izborima u Brazilu.

U objavi na twitteru Macron je napisao kako će "obnoviti veze prijateljstva između svojih zemalja".

NAPETA UTRKA Izbori u Brazilu: Lula obećava da će vratiti mir u državu, Bolsonaro uvjeren u pobjedu...

Luiz Inácio Lula da Silva pobijedio je u drugom krugu na nedjeljnim predsjedničkim izborima protiv Jaira Bolsonara koji nije uspio osvojiti svoj drugi mandat.

Kandidat ljevice Lula je osvojio 50,83 posto glasova, prema 49,17 posto za desničara  Jaira Bolsonara, nakon što je prebrojano nešto manje od prebrojanih 99 posto glasova, potvrdio je Vrhovni izborni sud u Brazilu. 

Biden se raduje nastavku suradnje

Američki predsjednik Joe Biden čestitao je u nedjelju novoizabranom brazilskom predsjedniku Luizu Inaciu Luli da Silvi na njegovoj pobjedi na "slobodnim, poštenim i vjerodostojnim izborima"

Biden je izjavio kako se raduje nastavku suradnje između njihove dvije zemlje.

Na izbornoj pobjedi Luli da Silvi je čestitiao i francuski predsjednik Emmanuel Macron koji je u objavi na twitteru napisao kako će "obnoviti veze prijateljstva između svojih zemalja".

Idi na 24sata

Komentari 47

  • jozicalen9 31.10.2022.

    samo desnica neeeee!

  • Snow1234 31.10.2022.

    Pa dobro, kod nas su takvi na vlasti i što sad 🤔

  • Miroslav J 31.10.2022.

    ako sam dobro razumio macron i bajden su podržali čovjeka koji je bio u zatvoru zbog korupcije

Komentiraj...
Vidi sve komentare