To je to što me zanima!

"Bonton za Sabor": Kodeks će zabraniti psovke zastupnicima

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Nedolazak na sjednice, neprimjeren govor, nespojivosti dužnosti sa zastupničkom, teme su o kojima će klubovi razgovarati i koje bi mogle ući u kodeks ponašanja
Vidi originalni članak

Dan prije nego saborski zastupnici odu na ustavnu stanku u trajanju od mjesec dana sastalo se Predsjedništvo Sabora kako bi se pokušalo doći do zajedničkog stava da se pristupi izradi etičkog kodeksa ponašanja zastupnika u parlamentu.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Predsjednik Sabora Josip Leko uz pomoć pojedinih kolega do kraja godine će klubovima zastupnika dostaviti teze o kojima se klubovi trebaju očitovati. Nedolazak zastupnika na sjednice, neprimjeren način govora u Saboru, nespojivosti dužnosti sa zastupničkom teme su o kojima će se razgovarati i pokušati doći do konsenzusa.

- Kodeks ne podrazumijeva sankcije nego poziva na moralno i etičko ponašanje. Vidjet ćemo što će u njega ući, želim imati konsenzus. Meni je najbitnije da zastupnici uoče da je njihovo ponašanje važno za predstavljanje njih samih, ali i građana koje predstavljaju - rekao je Leko.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Kada će biti poznat tekst kodeksa te početak njegove primjene Leko nije odgovorio.

- Volio bih da imamo konsenzus i da dobijemo kodeks, a ne da budemo žrtve rokova. Važno je da u Sabor uđe kodeks koji neće vrijediti samo za jedan mandat nego će imati trajnu vrijednost. I najmanji zajednički nazivnik i konsenzus je već korak naprijed. Time zastupnici i Sabor šalju pozitivnu poruku kako zastupaju i govore te kome se obraćaju čak i koliko dolazimo na sjednice - poručio je Leko.

Postavilo se i pitanje zastupnika koji sjede u Saboru, raspravljaju i glasaju o zakonima, a nad glavom im visi optužnica. Praksa "iz pritvora u zastupničke klube" za Leku je pitanje zakonske regulative.

- To podrazumijeva možda čak i promjenu ustavnih odredbi. To se ne može riješiti kodeksom - zaključio je Leko.

Idi na 24sata

Komentari 56

  • ludom 13.12.2014.

    Koliko sam već puta to čuo? da se ja pitam, 90% toga tamo što sjedi u tim klupama, već bi odavno bilo potjerano. Sam nerad i cirkus. A građani plačaju li ga plačaju.

  • 12.12.2014.

    Kad bi zastupnici bili svi od reda intelektualci i građani u punom smislu uljudbenosti i kulture, to ne bi trebalo propisivati. Ali nisu...

  • MAX 2010 12.12.2014.

    ha,ha......zabranjeno i brisanje ruavima I kopanje nosa I čohsnje I podrigivanje.......??

Komentiraj...
Vidi sve komentare