To je to što me zanima!

Borba protiv radikalne desnice: Oštro na internetske 'trolove'

Jedna od središnjih točaka plana vlade za suzbijanje opasnosti s ekstremno desnih pozicija je i pooštravanje pravila o širenju sadržaja na internetu
Vidi originalni članak

Njemačka vlada je, reagirajući na povećani broj napada s ekstremno desnom pozadinom, u srijedu donijela paket mjera kojima je cilj uspješnija borba protiv radikalne desnice, a mjere uključuju i obvezu uklanjanja poruka mržnje s društvenih mreža.

- Opasnosti koje prijete od desnog ekstremizma i antisemitizma je na visokoj razini - rekao je ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer prilikom predstavljanja vladinih zaključaka.

On je ukazao na nedavni teroristički napad na sinagogu u gradu Halleu s radikalno desnom pozadinom. Počinitelj se, prema sadašnjim spoznajama, indoktrinirao i putem interneta.

Jedna od središnjih točaka plana vlade za suzbijanje opasnosti s ekstremno desnih pozicija je i pooštravanje pravila o širenju sadržaja na internetu.

- Tvrtke koje nude internetske usluge trebale bi se zakonski obvezati na to da, prije svega u slučaju prijetnji smrću ili širenja rasne ili nacionalne mržnje, sadržaje i podatke o autoru proslijede novoosnovanom uredu za suzbijanje mržnje na internetu pri Saveznom uredu za suzbijanje kriminala (BKA) - stoji u odluci vlade od srijede.

U odluci vlade stoji kako agresivne uvrede i huškanje preko interneta ubuduće treba strože kažnjavati između ostalog i zbog toga što se radi o djelima s 'dalekosežnim djelovanjem'. Paket sadrži ukupno devet mjera koje, osim borbe protiv mržnje na internetu obuhvaćaju i pooštrenje zakona o širenju mržnje, intenziviranje rada Ureda za zaštitu ustavnog poretka u praćenju aktivnosti na ekstremno desnoj sceni, pooštravanje zakona o posjedovanju oružja, kao i dodatnu zaštitu lokalnih političara.

Ova posljednja mjera uslijedila je nakon ubojstva demokršćanskog političara Waltera Luebkea, koji je ubijen u lipnju ove godine, a za ubojstvo je osumnjičen pripadnik neonacističke scene.

U paket mjera spada i pojačani preventivni rad protiv radikalno desne indoktrinacije, kao i jačanje postojećih sigurnosnih struktura. Pri Saveznom uredu za suzbijanje kriminala bit će uveden poseban odjel za praćenje kriminala motiviranog radikalnom desnom ideologijom.

 

Idi na 24sata

Komentari 66

  • vjačo 31.10.2019.

    radikalna desnica!? valjda radikalna lj e v i c a - Frakcija Crvene armije (njem. Rote Armee Fraktion; RAF) također poznata i kao skupina Baader-Meinhof ili banda bila je jedna od najutjecajnijih lj e v i č a r s k i h, zapadno- njemačkih militantnih t e r o r i s t i č k i h organizacija. Djelovali su kao "urbana gerila" od 1970. godine do 1993. godine (službeno 1998.) - Godine 1968. Andreas Baader i njegova djevojka Gudrun Ensslin podmetnuli su požar u kojem je do temelja izgorjela robna kuća u Frankfurtu. - Do kraja 1970. godine RAF je opljačkao tri banke u Berlinu. Ukradenim novcem su preko istočnog Berlina stigli do Jordanske pustinje gdje polaze vojnu obuku u kampu Al Fataha. Kupuju oružje za daljnje akcije i počinje njihova dugoročna suradnja s palestinskim militantima. - Tijekom 1971. godine pljačkaju banke diljem Njemačke, tj. vrše "eksproprijaciju kapitala", kako to oni nazivaju. Ulrike Meinhof piše njihov službeni manifest na kojem se prvi put pojavljuje njihov logotip: c r v e n a petokraka, preko nje Heckler & Koch MP5 i natpis RAF. - po ugledu na njih formiraju se još neke ljevičarske terorističke organizacije ; Pokret 2. lipnja (njem. Bewegung 2. Juni) i Revolucionarne ćelije (Revolutionäre Zellen) koji počinju s napadima na banke, policiju, robne kuće, klubove. Tadašnji ministar unutarnjih poslova Hans-Dietrich Genscher formira specijalne postrojbe policije koje se bave isključivo ovom pojavom.

  • 30.10.2019.

    Čeg se pametni Nijemci stide ( desničarenja i fašizma), tim se neke budale u Hrvatskoj ponose.

  • Aron3 30.10.2019.

    Drugo ime za RADIKALNE desničare je netrpeljivost.

Komentiraj...
Vidi sve komentare