To je to što me zanima!

Bošnjaković: Sucima vraćamo ono što im je oduzeto u krizi

Zadnjih pet-šest godina uglavnom smo imali smanjivanje, osnovica se smanjivala najmanje 3 posto, pa onda 6 posto. Sada je prijedlog da osnovica i za pravosuđe ide gore 6 posto, kazao je
Vidi originalni članak

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković u subotu je rekao kako se predloženim povećanjem osnovice za izračun sudačkih plaća, sucima nastoji vratiti ono što ime je oduzeto u vrijeme gospodarske stagnacije.

"Zadnjih pet-šest godina uglavnom smo imali smanjivanje, osnovica se smanjivala najmanje 3 posto, pa onda 6 posto. Sada je prijedlog da osnovica i za pravosuđe ide gore 6 posto, s obzirom da su rasle osnovice u javnom sektoru", izjavio je Bošnjaković upitan za prijedlog linearnog povećanja osnovice od šest posto za izračun plaća svih pravosudnih dužnosnika od početka iduće godine.

SLUČAJ SE MORA RAŠČISTITI Bošnjaković: Nestanak spisa je udarac za hrvatsko pravosuđe

Riječ je o prijedlogu procjene učinaka Zakona o plaćama sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika, koji je od prošloga tjedna u javnom savjetovanju. Njime je predviđeno i povećanje sudačkih plaća na općinskim sudovima koje bi se oni trebali izjednačiti sa sucima trgovačkih i upravnih sudova.  

U obrazloženju tog prijedloga, Ministarstvo pravosuđa navodi da je posebnom odlukom Vlade sucima osnovica za tri posto smanjena 2013. godine, a godinu dana kasnije zakonskim izmjenama za dodatnih šest posto.

 Ministar je na novinarski upit prokomentirao i najnovije izvješće Svjetskog ekonomskog foruma koje je Hrvatsku po neovisnosti sudstva stavilo na samo začelje ljestvice, odnosno na 120. mjesto od ukupno 140 zemalja.

CURENJE PODATAKA Bošnjaković: Istražit ćemo sve o čemu su mediji pisali za aferu

Bošnjaković smatra da je ovako loš plasman nerealan.

"Moram priznati nisu mi jasni parametri kako se do toga došlo jer mi smo u postupku pregovora za članstvo u EU mijenjali čak i Ustav da omogućimo sve ove procese da budu transparentni i neovisni", izjavio je Bošnjaković u Ivanić Gradu gdje je kao izaslanik premijera sudjelovao na 14. bučijadi, turističko-gospodarskoj i gastronomskoj manifestaciji. 

Idi na 24sata

Komentari 42

  • Ivica9999 23.10.2018.

    Malo

  • west66 21.10.2018.

    hitno povišica, treba im 4 godine za 1.ročište gospodarskog kriminala

  • Karmelićanka 21.10.2018.

    Tko najlakše kupi stan ili kuću koja je pod ovrhom?

Komentiraj...
Vidi sve komentare