To je to što me zanima!

Bostonski bombaš prvi put na sudu, prijeti mu smrtna kazna

Džohar Carnajev (19) suočit će se s 30 točaka optužbe, među kojima i za ubojstvo četvero ljudi. Na sudu će biti i obitelji žrtava i stotinjak od 260 ranjenih u napadu
Vidi originalni članak

Čečen s američkim državljanstvom, Džohar Carnajev (19), optužen za bombaške napade na bostonskom maratonu 15. travnja, pojavit će se u srijedu na sudu. Za najveći napad na američkom tlu od 11. rujna 2001. godine prijeti mu smrtna kazna. 

Javnost je posljednji put vidjela snimku bombaša dok se ranjen uspinjao iz broda u dvorištu kuće u Watertownu. Suočit će se s 30 točaka optužbe, među kojima i za ubojstvo četvero ljudi, ali i obiteljima ubijenih. Najmlađa žrtva imala je osam godina. 

U sudnicu je pozvano i 260 ranjenih u napadu, a stotinjak će i doći. Oni koji neće stati u sudnicu moći će gledati s galerije. Žrtve i obitelji poginulih prisustvovat će opet tek na izricanju presude i kazne. 

Gradonačelnik Bostona Thomas M. Menino uvjeren je u osuđujuću presudu.

- Trebaju ga zatvoriti i baciti ključ - rekao je. Međutim, to neće biti dovoljno za žrtve. Tužitelji će vjerojatno tražiti smrtnu kaznu. 

Carnajevi odvjetnici borit će se protiv toga. Pokušat će dokazati kako je Džohar bio pod utjecajem starijeg brata Tamerlana koji je poginuo u okršaju s policijom nakon napada. 

Međutim, ne ide mu u korist što je naškrabao motiv dok je ležao krvav u brodu pokriven ceradom. 

Napisao je: 'Američka vlada ubija nevine civile. Ne mogu gledati da takvo zlo prođe nekažnjeno. Mi muslimani smo jedno tijelo. Ozlijediš li jednoga, ozlijedio si sve. Ne volim ubijati nevine ljude i to je zabranjeno po islamu, ali zbog ovoga je dozvoljeno (nerazumljivo je napisao). Prestanite ubijati nevine ljude i mi ćemo prestati'

Zahvaljujući tome, tužitelji će dokazivati kako je imao namjeru i znao što čini te da nije bio pod bratovim utjecajem.

Podsjetimo, tri dana nakon eksplozija bombi na maratonu, FBI je objavio fotografije sumnjivaca, braće Tamerlana i Džohara Carnajeva. Nekoliko sati kasnije, braća su se odvezla na MIT kampus gdje su ubili policajca Seana Colliera. Prijetili su vozaču Mercedesa i oteli ga. 

Nedugo zatim policija ih je presrela i počela je pucnjava. Uhitili su Tamerlana i pokušali ga vezati, a Džohar je uletio u Mercedes i zaletio se na policajce. Međutim, pregazio je vlastitog brata i 'pridonio njegovoj smrti'. Mlađi brat je pobjegao, ostavio auto u blizini i sakrio se u brodu. Tamo je bio dok vlasnik slučajno nije otkrio ceradu i ugledao ga. 

Idi na 24sata

Komentari 20

  • adrijana_volim_te 11.07.2013.

    Svakog smijes vrijedjati samo odabrani narod NE, zasto dvostruki kriteriji?

  • dipsy2010 10.07.2013.

    Normalno da će ga osuditi na smrt jer kako opravdati drugačije namještaljku.....

  • xy12 10.07.2013.

    Poštovani, Vaš komentar prekršio je pravilo broj 8 naših pravila komentiranja. Za ovaj prekršaj sankcija je lakša opomena. Trenutno imate 1 laku opomenu i 0 težih opomena u posljednjih tjedan dana. Ako sakupite tri, vaš korisnički račun bit će privremeno blokiran.

Komentiraj...
Vidi sve komentare