To je to što me zanima!

Brazda za medalju: Svjetska oračka elita stigla u Biograd

Osim traktorima, oralo se i konjskim zapregama. Njih 61 natjecali su se u dvije kategorije, plug u ravnjaku i plug u premetnjaku. Hrvatske boje branilo je dvoje ljudi
Vidi originalni članak

Konjskom zapregom orem od svoje 12. godine. Iako na obiteljskom poljoprivrednom imanju imam i modernu tehnologiju, još uvijek orem uz pomoć konja - rekla je Marija Gudelj zvana Mara (69), jedina ženska natjecateljica Prvog državnog natjecanja u oranju konjskom zapregom, koje se u sklopu 59. Svjetskog natjecanja u oranju jučer održalo u Biogradu na Moru. Iako je Marija, koja dolazi iz mjesta Zmijavci kraj Imotskog, završila na trećem mjestu, osvojila je simpatije gledatelja i navijača. Hrabro je držala plug i koračala za svojim, kao i konjem kojeg je za ovu priliku posudila od susjeda.

- Žao mi je što nisam pobijedila, jer cijeli život radim u polju - dodala je. Tvrdi, dobro jede i pije što joj daje potrebnu snagu za rad. Inače, na Državnom prvenstvu u oranju konjskom zapregom, sudjelovalo je devet natjecatelja iz pet županija.

U Biograd su na svjetsko natjecanje u oranju stigli najbolji svjetski orači iz 31 zemlje. Među ukupno njih 61, bila su i dva natjecatelja iz Kosova. 

- Izuzetno smo ponosni što možemo predstavljati svoju zemlju i braniti boje naše zastave - rekli su Lulzim Shehu i Esad Shehu. Iako njihovi rezultati bili među najlošijima, kažu bitno im je sudjelovati i natjecati se. Idući će se put bolje pripremiti, pa vjeruju da će i rezultati biti bolji.

Hrvatski predstavnici Tomislav Kuharić (31) i Marijo Spudić (36) postigli su dosad najbolje rezultate za hrvatsku reprezentaciju. Kuharić je osvojio 8. mjesto u kategoriji premetnjaka, a Spudić 12. u kategoriji ravnjaka.

- Sretni smo jer su rezultati pokazatelj našeg rada. Plasirali smo se među deset najboljih reprezentacija svijeta, što je veliki uspjeh - rekli su.

Najbolji 'ravnjak' je Andrew Mitchell Jnr iz Škotske, a najbolji među ' premetnjacima' Francuz Yves Thievon. Najboljim oračima pripali su sponzorski traktori. Svaki traktor vrijedi 20.000 eura. U organizaciju natjecanja Hrvatska je uz Svjetsku oračku organizaciju uložila 4,5 milijuna kuna.

Idi na 24sata

Komentari 46

  • General Lee 17.09.2012.

    Ajmo naši XD

  • sakyosijek 17.09.2012.

    dokle je dosla ova drzava kad su Dalmosi poceli orat"zemjlu"?

  • Kako vjetar puše 16.09.2012.

    Još samo fale Mujo i Haso pa da vic krene.....

Komentiraj...
Vidi sve komentare