To je to što me zanima!

Britanci testirali novo oružje protiv dronova: 'Ovaj laser bi mogao biti revolucija u vojsci'

DragonFire, projekt vrijedan 100 milijuna funti, u budućnosti bi mogao zamijeniti korištenje strjeljiva te smanjiti troškove vojske...
Vidi originalni članak

Vojska Ujedinjenog Kraljevstva izvela je prvo testiranje lasera velike snage protiv zračnih ciljeva novim oružjem, piše Sky News. Novo oružje koristi "intenzivni snop svjetlosti" za uništavanje dronova, a britansko ministarstvo obrane reklo je da najnovije ispitivanje sustava DragonFire označava "velik korak prema stvarnoj uporabi ove tehnologije".

Kako su kazali, DragonFire je oružje koje može presresti bilo koju vidljivu metu brzinom svjetlosti. Ministarstvo je dodalo da je to oružje s "vrhunskom preciznošću", a svojim snopom svjetlosti probija metu i dovodi do strukturalnog kvara ili uništavanja mete.

ODGOVOR NA VOJNU VJEŽBU S. Koreja testirala podvodni sustav nuklearnog oružja

Laser je prvi put ispaljen na zračne mete tijekom ispitivanja na poligonu Hebridi u sjeverozapadnoj Škotskoj, a DragonFire je uspio uništiti nadolazeće dronove s nekoliko milja udaljenih položaja. Britanska vojska se nada da bi oružje moglo smanjiti oslanjanje Oružanih snaga Ujedinjenog Kraljevstva na skupo streljivo s obzirom na to da je korištenje nove tehnologije znatno jeftinije čak i pri većoj potrošnji. Uz to, kopnena vojska i Kraljevska mornarica također razmatraju korištenje ove tehnologije kao dijela svojih budućih sposobnosti protuzračne obrane.

- Ova vrsta vrhunskog oružja ima potencijal revolucionarizirati vojni prostor smanjujući oslanjanje na skupo streljivo, a istovremeno smanjuje rizik od kolateralne štete, izjavio je ministar obrane Grant Shapps.

Dodao je da su takva ulaganja s industrijskim partnerima u napredne tehnologije ključna u svijetu velikih sukoba jer pomažu u održavanju prednosti u borbi i zaštite nacije.

STRATEŠKA STABILNOST Rusija: 'Nema razgovora o kontroli nuklearnog naoružanja sve dok SAD podržava Ukrajinu'

- U svijetu prijetnji koje se razvijaju naš fokus mora biti na osposobljavanju vojske te ćemo nastojati ubrzati sljedeće faze aktivnosti, rekao je Shimon Fhima, direktor strateških programa u ministarstvu obrane.

Razvoj DragonFirea vodi Laboratorij za obrambenu znanost i tehnologiju (Dstl) u ime ministarstva obrane i u suradnji sa svojim industrijskim partnerima MBDA, Leonardo i QinetiQ. Novi sustav naoružanja rezultat je zajedničkog ulaganja ministarstva obrane i industrijskih partnera u vrijednosti od 100 milijuna funti.

Idi na 24sata

Komentari 4

  • BROKRO 20.01.2024.

    Hypersonic obranu kad napravite onda se javite a ovo je samo za kosilice na guranje

  • 20.01.2024.

    Da, vjerujemo....

  • urnebes 20.01.2024.

    jedino što je na akciji i pojeftinjuje su ratovi, treba iskoristit priliku i otvorit više frontova, jer ko garantira da se u dogledno vrijeme situacija neće promijenit nas gore i cijene skočit u oblake, zato objavit mobilizaciju i pod sloganom "od 5 sati 45 minuta uzvraćamo vatru".

Komentiraj...
Vidi sve komentare