To je to što me zanima!

Britanija za špijunažu u korist Rusa optužuje pet Bugara: Kod njih našli i hrvatske dokumente

Ove bugarske državljane sumnjiči se za 'urotu kako bi pribavili informacije koje bi bile korisne neprijatelju' u periodu od kolovoza 2020. godine do veljače 2023. godine.
Vidi originalni članak

Petero ljudi za koje se sumnja da su špijunirali za Rusiju u utorak će biti službeno optuženo zbog 'urote s ciljem špijuniranja', objavili su iz tužiteljstva u Ujedinjenom Kraljevstvu, javlja BBC.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Na Westminsterskom sudu će se tako pojaviti Orlin Rousev (45), Bizer Džambazov (41), Katrin Ivanova (31), Ivan Stojanov (31) i Vanja Gaberova (29). Oni su posljednjih mjeseci bili u pritvoru.

INTERVJU: DOBITNIK 'BOOKERA' Georgij Gospodinov: Među svim zemljama EU, ruska propaganda najsnažnija je baš u Bugarskoj

Ove bugarske državljane sumnjiči se za 'urotu kako bi pribavili informacije koje bi bile korisne neprijatelju' u periodu od kolovoza 2020. godine do veljače 2023. godine.

UVIJEK KONFLIKTNA ZAHAROVA Vučića svojevremeno usporedila sa Sharon Stone, sad udara po Zelenskom: Prosjak moli oružje

Nakon što je tijekom ljeta 'procurila' vijest o uhićenju Rouseva, Džambazova i Ivanove, koji su svi imali britanske adrese i živjeli su u državi godinama, BBC je pisao kako su kod njih pronađene lažne osobne iskaznice, putovnice i drugi dokumenti na ime država: Bugarske, Francuske, Italije, Španjolske, Slovenije, Grčke, Češke, Ujedinjenog Kraljevstva te Hrvatske!

ANALIZA VOJNOG EKSPERTA Ni radar ih ne vidi: Supermoćne rakete Taurus stižu, ali Leopardi su zapeli u minskim poljima...

Sumnja se da su radili za ruske sigurnosne službe te da je Rousev bio šef ove ćelije. Navodno je on i izrađivao lažne dokumente. BBC piše i kako njihovo djelovanje nije bilo usmjereno samo na Otok, već na cijelu Europu...

STRAH NA BALTIKU Strah od Putina: Estonija, Litva i Latvija u panici se naoružavaju, ali što možeš s 4000 vojnika?

Skupina je također optužena za organiziranje operacije nadziranja u Crnoj Gori,  koja je uključivala izradu lažnih  iskaznica za novinare. Jednu takvu imala je Ivanova.

OVDJE PRATITE SITUACIJU U UKRAJINI I RUSIJI IZ MINUTE U MINUTU

Idi na 24sata

Komentari 6

  • be yourself 21.09.2023.

    Svaki pravi kriminalac ima hrvatski pasoš.

  • debelahladovina6 21.09.2023.

    Mi imamo stotine britanski spijuna i niko ih ne progoni

  • Uspravan 21.09.2023.

    Ima proruskih "radnika"i u Hrvatskoj. Samo valja pročešljati razne portale i sve će biti jasno.

Komentiraj...
Vidi sve komentare