To je to što me zanima!

Britanija: Student mislima upravlja bioničkom rukom

Liječnici su 2006. godine morali Evanu Reynoldsu amputirati ruku. Danas 19-godišnji student može raditi sve pomoću "ruke" koju kontrolira mislima
Vidi originalni članak

Mladić Evan Reynolds (19) iz Škotske izgubio je prije tri godine lijevu ruku u prometnoj nesreći. Sjedio je na suvozačevu mjestu s izbačenom rukom kroz prozor. Na izlasku s parkirališta, na njegovu stranu pala je drvena greda i zgnječila mu ruku. Liječnici su je morali odmah amputirati. Evanov san da postane profesionalni vojnik toga je dana postao neostvariv. No uporni mladić dobio je drugu priliku. Ugradili su mu bioničku ruku vrijednu 80.000 kuna, koju može kontrolirati mislima i mišićima.
- Ljudi me uvijek pitaju kako mi je umjetna ruka promijenila život, no teško je to objasniti. Tu je stotinu stvari koje ponovno mogu raditi, poput rezanja rajčice ili hvatanja lopte. Samo moram zamisliti što želim uhvatiti i prsti sami rade - ispričao je Evan, student biologije. Bioničku ruku prvi je na televiziji vidio Evanov stariji brat Richard. Kontaktirali su tvrtku Touch Bionics i Evan je postao drugi Britanac s bioničkom rukom. Magazin Time uvrstio je umjetnu ruku u 50 najboljih izuma 2008. godine.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • Tornado 20.01.2009.

    Uistinu nevjerojatan izum

Komentiraj...
Vidi sve komentare