To je to što me zanima!

Britanski farmeri: Želimo da nam Hrvati beru voće i povrće

Tvrde da im nedostaje više od 20.000 sezonaca te da bi goleme količine povrća i voća mogle ostati neobrane, a police trgovina prazne, zbog čega će pasti prihodi
Vidi originalni članak

Prema pisanju britanski medija, udruženje britanskih farmera (National Farmers Union - NFU) je od britanske vlade zatražilo krajem prošle godine da im u 2013. na sezonski rad na poslovima u poljoprivredi u 2013. dođu Hrvati. 

Tvrde da im nedostaje više od 20.000 sezonaca te da bi goleme količine povrća i voća mogle ostati neobrane, a police trgovačkih lanaca prazne što će uzrokovati gubitak prihoda u poljoprivredi i trgovini te nezadovoljstvo potrošača. 

Britanci ne žele, a Bugari i Rumunji idu na bolje plaćene poslove

Zatražili su Hrvate, jer Britanci ne žele napustiti gradove i zarađivati na kratak rok berući jagode ili cvjetaču, a Bugarima i Rumunjima, koji su im do sada bili glavna sezonska radna snaga, ukinuta su ograničenja u zapošljavanju pa će vjerojatno izabrati poslove u restoranima i barovima koji su bolje plaćeni. 

U Zavodu za zapošljavanje nemaju saznanja koliko bi osoba iz Hrvatske moglo biti sezonski angažirano u Velikoj Britaniji na poslovima u poljoprivredi, rekla je za Poslovni dnevnik Marijana Knežić Vučković. 

Hrvatski zavod za zapošljavanje će ulaskom u EU službeno postati sastavni dio EURES mreže, a to će hrvatskim radnicima omogućiti da u zemljama EU ispitaju mogućnosti zapošljavanja,  što znači da se otvara i mogućnost ulaska na tržište rada Velike Britanije. 

Do sada, Hrvati su mogli samo u Njemačku

Dosad, Hrvatska je bilateralni sporazum o zapošljavanju sezonaca u poljoprivredi, ugostiteljstvu i zabavnoj djelatnosti imala samo s Njemačkom. Tako se 2012. najveći broj sezonaca zaposlio upravo u poljoprivredi. U Njemačku je otišlo 6198 radnika, u poljoprivredi je radilo njih 3559. U ugostiteljstvu je na šest mjeseci radilo 2525 Hrvata. 

Idi na 24sata

Komentari 149

  • Drazen Sulimanec 28.01.2013.

    Britanci imaju svoje tisuće nezaposlenih, ne treba još uvoziti iste.

  • Drazen Sulimanec 28.01.2013.

    Kmeti i Ščavi e to je sudbina

  • ludom 27.01.2013.

    Zbog čega se Hrvati odmah stavljaju u ulogu slugu ? Ima i kod nas plantaža na kojima mogu raditi. Neka anglo saksonci idu s milim bogom. To nam se dešava samo zato, jer nam je uvijek kriva politika za vratom. Stanimo konačno na noge, i cijenimo sami sebe. Ako čovjek sam sebe ne cijeni, nitko drugi ga ne će cijeniti. Ako su nas već uništili materijalno, ne mogu nam uzeti ponos.

Komentiraj...
Vidi sve komentare