Britanski farmeri: Želimo da nam Hrvati beru voće i povrće | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 149

Britanski farmeri: Želimo da nam Hrvati beru voće i povrće

Britanski farmeri: Želimo da nam Hrvati beru voće i povrće
1

Tvrde da im nedostaje više od 20.000 sezonaca te da bi goleme količine povrća i voća mogle ostati neobrane, a police trgovina prazne, zbog čega će pasti prihodi

VIDEO

Prema pisanju britanski medija, udruženje britanskih farmera (National Farmers Union - NFU) je od britanske vlade zatražilo krajem prošle godine da im u 2013. na sezonski rad na poslovima u poljoprivredi u 2013. dođu Hrvati. 

Tvrde da im nedostaje više od 20.000 sezonaca te da bi goleme količine povrća i voća mogle ostati neobrane, a police trgovačkih lanaca prazne što će uzrokovati gubitak prihoda u poljoprivredi i trgovini te nezadovoljstvo potrošača. 

Britanci ne žele, a Bugari i Rumunji idu na bolje plaćene poslove

Zatražili su Hrvate, jer Britanci ne žele napustiti gradove i zarađivati na kratak rok berući jagode ili cvjetaču, a Bugarima i Rumunjima, koji su im do sada bili glavna sezonska radna snaga, ukinuta su ograničenja u zapošljavanju pa će vjerojatno izabrati poslove u restoranima i barovima koji su bolje plaćeni. 

U Zavodu za zapošljavanje nemaju saznanja koliko bi osoba iz Hrvatske moglo biti sezonski angažirano u Velikoj Britaniji na poslovima u poljoprivredi, rekla je za Poslovni dnevnik Marijana Knežić Vučković. 

Hrvatski zavod za zapošljavanje će ulaskom u EU službeno postati sastavni dio EURES mreže, a to će hrvatskim radnicima omogućiti da u zemljama EU ispitaju mogućnosti zapošljavanja,  što znači da se otvara i mogućnost ulaska na tržište rada Velike Britanije. 

Do sada, Hrvati su mogli samo u Njemačku

Dosad, Hrvatska je bilateralni sporazum o zapošljavanju sezonaca u poljoprivredi, ugostiteljstvu i zabavnoj djelatnosti imala samo s Njemačkom. Tako se 2012. najveći broj sezonaca zaposlio upravo u poljoprivredi. U Njemačku je otišlo 6198 radnika, u poljoprivredi je radilo njih 3559. U ugostiteljstvu je na šest mjeseci radilo 2525 Hrvata. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 149

VIDEO

Upaljen meteoalarm za cijelu Hrvatsku: Sprema se oluja!
POGLEDAJTE ŠTO NAM STIŽE

Upaljen meteoalarm za cijelu Hrvatsku: Sprema se oluja!

Mogući su pljuskovi, grmljavina i jak vjetar, javljaju meteorolozi s DHMZ-a. Za cijelu zemlju su upaljena upozorenja

Propeler prešao preko mlade Hrvatice: 'Ostala je bez noge. Sve je krenulo kao šala...'
UŽAS KRAJ MURTERA

Propeler prešao preko mlade Hrvatice: 'Ostala je bez noge. Sve je krenulo kao šala...'

Ozlijeđenu ženu su prevezli u OB Zadar. Policijska istraga je u tijeku, a očevici nam kažu kako je sve loše završilo zbog neuspjele šale
Strava u moru kraj Murtera: 'Trebala je biti šala, a onda joj je otkinuo nogu, krvarila je...'
UDAR GLISERA

Strava u moru kraj Murtera: 'Trebala je biti šala, a onda joj je otkinuo nogu, krvarila je...'

Djevojka (23) bori se za život u zadarskoj bolnici. Skočila je u more, njen zaručnik htio se u šali udaljiti gliserom i naletio je na nju. Izgubila je puno krvi. Razgovarali smo s ljudima koji su priskočili u pomoć...