To je to što me zanima!

Brođani su na mobitele dobili obavijest o potresu kod Zenice: Evo kako taj sistem funkcionira

Sistem je to koji se već neko vrijeme koristi u SAD-u, a nedavno je Android počeo i na području Europe slati upozorenja o potresima. Radi se o sistemu ShakeAlert kojeg su razvili američki seizmolozi
Vidi originalni članak

Stanovnici Slavonskog Broda primili su večeras obavijesti o snažnom potresu koji je pogodio BiH i okolicu Zenice. Prema prvim informacijama Hrvatske seizmološke službe bio je jačine 5,1 po Richteru.

Građani su poruke dobili u 21.43 točno kada se potres i dogodio, javlja Plus Portal.

Sličnu obavijest dobili su građani nakon potresa od 6,1 koji je u travnju zatresao mjesto Stoc u BiH. 

Sistem je to koji se već neko vrijeme koristi u SAD-u, a nedavno je Android počeo i na području Europe slati upozorenja o potresima. Radi se o sistemu ShakeAlert kojeg su razvili američki seizmolozi. 

Pametni telefoni koje ima većina ljudi dolaze s brzinomjerima koji zapravo mogu osjetiti signale koji ukazuju da bi se mogao dogoditi potres. Pa tako, diljem svijeta Android mobiteli mogu služiti kao mali, džepni seizmometri.

MAGNITUDA 5,1 VIDEO Prve snimke potresa u BiH: Nadzorna kamera snimila snažno podrhtavanje u Žepču

Ako brzinomjeri na tim Android uređajima diljem svijeta u nekom području zabilježe potres, onda algoritam obradi podatke i pošalje nazad upozorenje na uređaje. Dakle, ako telefon otkrije nešto za što misli da bi mogao biti potres, šalje signal našem poslužitelju za otkrivanje potresa, zajedno s grubom lokacijom na kojoj je došlo do potresa. Poslužitelj zatim kombinira informacije s mnogih telefona kako bi otkrio događa li se potres.

To vrijedi samo ako je korisnicima bila upaljena lokacija.

Za Apple ovaj sustav još nije moguć.

Idi na 24sata

Komentari 99

  • Sokol ga nije volio 31.12.2023.

    Dali tu obavjest dobivaju samo glavonje a mi sirotinja nismo bitni jer ja ,osobno nikada nisam dobio takvu poruku pa čak ni kad su tobože obavještavali sve u Hrvatskoj(probni rad)

  • xOOx 31.12.2023.

    znaci dok se treses dobijes sms da je potres.. e pa hvala haha

  • abendblatt48 31.12.2023.

    Super, zabili ruke u dzepove do lakta, ali da bi netko uzeo metlu i lopatu pa malo pocistio, ne pada im na pamet.

Komentiraj...
Vidi sve komentare