To je to što me zanima!

Brutalne cijene u Istri: Grožđe za 100 kuna, a breskve po 80

Dok neki prodavači na tržnicama u Istri već trinaest godina nisu imali ovako lošu sezonu, drugi cijene dižu do krajnjih granica. Prodavači, pak, za sve krive državu
Vidi originalni članak

Loša turistička sezona ostavila je traga i na tržnicama u Istri. Prodavači se žale da kupaca nema dovoljno, a oni koji su i došli radije odlaze u velike trgovačke centre po voće i povrće nego na tržnice. Naime, osim loše sezone razlog pada prodaje su i velike razlike u cijeni. Kilogram grožđa u jednom centru na akciji se prodavao za 3,99 kuna, a na tržnicama u Rovinju i Poreču cijene su dosegle i 100 kuna po kilogramu. Nektarine su, pak, dosezale od 60 do 80 kuna po kilogramu, piše Glas Istre

Strancima skuplje, domaćima jeftinije

Prodavači na tržnicama napominju da domaćima obično daju popust, pa je tako kilogram lubenice za domaće 6 kuna, a za strance 8.

Sve je više turista koji kupe po jednu voćku, par grozdova. Turisti paze na svaku kunu, kupuju u trgovačkim centrima koji su im dobro poznati i u njihovim matičnim zemljama. Jedan od prodavača žali se da nema više Rusa. 

- Oni su bili pravi kupci - navodi on.

'Mlada Njemica je svaki dan kupovala jednu marelicu i jednu šljivu'

Jedna od prodavačica je za Glas Istre izjavila: 'Imala sam mušteriju, mladu Njemicu, koja je dva tjedna svako jutro dolazila po jednu marelicu i jednu šljivu. Da, dobro ste čuli - jednu! Prvi sam joj ih puta poklonila, a onda sam shvatila da je to njezina normalna kupovina'.

Najviše štete trgovcima nanijeli su veliki trgovački centri, ali i visoki nameti koji ih tjeraju da podižu cijene. Jedna od prodavačica zaključila je da joj se prodaja na tržnici više nikako ne isplati: 'Trinaest godina ljeti ovdje imam štand, ali ovo je najgora godina, iduće mislim da više neću niti doći prodavati. Štand mogu imati do početka desetog mjeseca, ali mislim da više neću niti naručivati robu.' 

Idi na 24sata

Komentari 245

  • VesnaMartinec 28.08.2014.

    neka prodaju na plaži pa neće morat plačat skupu naknadu tržnici i bit pod okom zelene mafije .. korpu u ruke, žena, muž i dijete .. sve će prodat .. sjećam se južnog Jadran prije, Neretljani su sa brodicama obilazili plaže i sve su prodali .. ovo strani turisti doživljavaju kao pljačku ..

  • istrijan2013 27.08.2014.

    krivo ste napisali u tih 100 kuna je uračunato lijećenje u bolnici ako ne daj bože dobijete batine od vlasnika

  • Freya 27.08.2014.

    " Jedan od prodavača žali se da više nema Rusa".. ...cccc ili taj prodavač ne zna što je rus ili opet novinari izmišljaju, ali Rusa je puno, pogotovo u Poreču. A sutra idem do tržnice u Poreč provjeriti ovo jer moram iskreno osobno vidjeti da bi povjerovala. Što kaže jedna moja frendica splićanka "TI gospe........."

Komentiraj...
Vidi sve komentare