To je to što me zanima!

Brzopleto planiranje blokira razvoj naše stanogradnje

Promjene u pristupu stanogradnji, definiranje potreba kupaca i iskorak na digitalno tržište nužni su za razvoj tržišta nekretnina u Hrvatskoj. Neki su to od zaključaka prve New Link konferencije za nekretnine
Vidi originalni članak

Promjene u pristupu stanogradnji, definiranje potreba kupaca i iskorak na digitalno tržište nužni su za razvoj tržišta nekretnina u Hrvatskoj.

Neki su to od zaključaka prve New Link konferencije za nekretnine, koja se održala 15. rujna u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, u organizaciji Njuškala, uz podršku Raiffeisenbank Austria d.d. kao glavnog sponzora konferencije.

- Brzopleto i loše planiranje stambenih objekata su među čimbenicima koji su stvorili nedostatak razvoja u hrvatskoj stanogradnji - smatra Robert Pokrovac, član Uprave Erste nekretnina. Goran Rubčić, glavni izvršni direktor Njuškala, najavio je još bogatiji program za New Link konferenciju 2017. godine.     

Idi na 24sata

Komentari 5

  • 21.09.2016.

    Kod nas se planira samo kako SVE blokirati da ne bi slučajno nešto napredovalo na tržištu. Nekidan u poljoprivednoj emisiji neki lik veli kako MORAMO smanjiti proizvodnju mlijeka jer ga ima previše !?!? Heloooooo ?!?!?

  • Caffe-bar Gemini 21.09.2016.

    Što znači "brzopleto i nepromišljeno planiranje blokira razvoj naše stanogradnje"? Kod nas nema nikakvog planiranja, niti promišljenog, niti nepromišljenog. Država nema nikakvu pa niti definiranu stambenu politiku. Politika nije donošenje pravilnika o standardu i sadržaju stana u društveno poticanoj stanogradnji. To je samo jedna od zadnjih mjera. Da imamo stambenu politiku, ne bi nam se desila 2007. i 2008.godina i stihijska preizgrađenost stambenog fonda, nakon čega zbog preizgrađenosti nije bilo posla za građevinare narednih više godina. Razvojno ulaganje za potrebe realizacije nagle prekapacitiranosti stambenog fonda iz 2007. i 2008.g., postalo je veliki gubitak u slijedećim posnim godinama Stambena politika nije osiguravanje poslova građevnom sektoru, jer se on nalazi na tržištu. Stambena politika je osiguranje mladim obiteljima da mogu steći svoj prvi krov nad glavom kao preduvjet za normalan život. To je jedna od bitnih mjera pronatalitetne politike i očuvanja nacionalnog identiteta. Mlade obitelji većinom ne mogu imati garancije za stambene kredite, ali se za to mogu smisliti leasing krediti u kojima bi država kao poticaj trebala preuzeti troškove osiguranja, a korisnik stana kamatu na leasing kredit i amortizaciju stana. Stanovi bi bili u vlasništvu lesing kuća ili banaka. Prestankom uplata leasinga od strane korisnika stana, banka bi preuzela stan i dala na tržište uz početnu cijenu umanjenu za otplaćenu amortizaciju.

  • juto 21.09.2016.

    M

Komentiraj...
Vidi sve komentare