To je to što me zanima!

Buljević: Vojska će na terenu postupati po nalogu policije

Naveo je da za sada nema nikakvih konkretnih brojki koliko bi se vojnika moglo slati na granice kao pomoć policiji jer još nije zaprimljen takav zahtjev niti se za to ukazala potreba
Vidi originalni članak

Nakon što je Vlada izmijenila Zakon o nadzoru državne granice te Zakon o obrani koje će omogućavaju Oružanim snagama da asistiraju policiji u nadzoru državne granice u slučaju potrebe, ministar obrane Josip Buljević pojasnio je kako bi to trebalo izgledati. Naime, inicijativu o potrebi da Oružane snage asistiraju policiji pokreću ministar unutarnjih poslova ili premijer i taj zahtjev se šalje prema MORH-u. Potom ministar obrane predlaže uporabu Oružanih snaga no za to treba prethodno pribaviti suglasnost predsjednice države. Odgovori li se pozitivno na zahtjev Vlada potom donosi odluku i sklapa se sporazum između MUP-a i MORH-a. Postavilo se pitanje hoće li vojska zelenu granicu čuvati puškama ili na neki drugi način, odgovorio je da "vojska na terenu postupa isključivo po nalogu policije". 

- Ono što policija ocijeni da je potrebno i što traži od vojske ona će izvršiti, a sve ovisi o konkretnom slučaju - rekao je Buljević. 
Naveo je da za sada nema nikakvih konkretnih brojki koliko bi se vojnika moglo slati na granice kao pomoć policiji jer još nije zaprimljen takav zahtjev niti se za to ukazala potreba. 

- To će se znati kad se ukaže potreba ovisno o problemu koji trebamo riješiti, bilo humanitarni ili sigurnosni. Oružane snage raspolažu s 15.000 pripadnika i možemo računati na svakoga od njih - poručio je. 

Napomenuo je da će u slučaju angažmana vojske na terenu zapovijedati načelnik Glavnog stožera koji će postupanje vojske dogovoriti s MUP-om. Na pitanje je li ova odluka potvrda razvoja sustava domovinske sigurnosti Buljević je uzvratio: 

- Sustav domovinske sigurnosti je način razmišljanja, to nije formalizacija nekog koncepta. U sustavu domovinske sigurnosti se razmišlja na način da se učini efikasnijim i da se pojeftini sustav obrane i nacionalne sigurnosti. Ovo je u duhu razvoja sustava domovinske sigurnosti - rekao je. 

Na pitanje hoće li biti smanjen proračun MORH-a Buljević je potvrdno odgovorio napominjući da će se štedjeti koliko bude potrebno. O detaljima nije mogao govoriti, ali je poručio da će se nastaviti sa svim razvojnim projektima te da će se raditi samo o racionalizaciji.

Idi na 24sata

Komentari 12

  • jo2hn8ny 04.03.2016.

    U mirnodobskom vremenu policija ima više posla, a u ratnom vojska. Iz ovoga se može izvuči da vojska može uskučiti policiji ako se pokaže potreba, tako i obrnuto. Osobno ne vidim u čemu je problem.

  • bajica1009 04.03.2016.

    Vojska ima svoje dužnosti i obveze a policija svoje to su dva sasvim različita sustava ako želimo svako malo angažirati vojsku onda izmjenimo zakon i Ustav i ustrojimo Gardu koja će po svojim regijama imati i sjedišta i opremu kojom će se uključiti u razne nedače i nepogode, a profesionalna vojska je vojska i samim tim ministar sa ovakim stavom treba razmisliti jeli on lutak ili čovjek.

  • Nevio RI 04.03.2016.

    Čast mi je bila upoznati ovog gospodina ministra na Pantovčaku, pametan, obrazovan i sposoban! Svaka čast, odličan izbor naše predsjednice Kolinde Grabar Kitarović! Domolubna koalicija i MOST moraju shvatiti da su na istom brodu, trebamo mirno more i usuglašene politike! Za našu Domovinu, koja je prelijepa i trebamo je cijeniti i gospodarski uzdignuti poput Feniksa! Mirno more i sigurna luka su naši ciljevi! Trebamo vratiti dostojanstvo braniteljima iz Domovinskog rata! Stay calm and govern on, svaka podrška Timovom teamu! Pozdrav iz Rijeke!

Komentiraj...
Vidi sve komentare