To je to što me zanima!

Burilović: 'Pad BDP-a od 9,4 posto je velik, ali i očekivan...'

Pozdravio je najavljeno administrativno rasterećenje poduzetništva za gotovo 700 milijuna kuna i naglasio kako se zbog trenutne krize ovakvi rezultati nisu mogli izbjeći
Vidi originalni članak

Iz Hrvatske gospodarske komore (HGK) su ocijenili kako je najavljeni pad BDP-a od 9,4 posto za ovu godinu velik ali očekivan, te se nadaju da će se najavljene stope rasta za 2021. nastaviti i u 2022. kako bi se nastavilo tamo gdje se stalo.

- Najavljeni pad BDP-a od 9,4 posto je velik, ali i očekivan. Zanimljivije su procjene što nas čeka iduće godine. Značajan rast od 6,1 posto u 2021. i dalje neće biti dostatan za postizanje stupnja razvijenosti iz 2019. godine. Nadamo se da će se te stope rasta nastaviti i u 2022. godini kako bi nastavili tamo gdje smo stali s razvojem prošle godine - kazao je predsjednik HGK Luka Burilović komentirajući Nacionalni program reformi.

MARIĆ O PADU GOSPODARSTVA 'Procjene su konzervativne': Računaju i na mjere popuštanja

Istaknuo je da najviše zabrinjava presporo vraćanje stope nezaposlenosti na prošlogodišnju razinu.

- Vidljivo je kako se stopa nezaposlenosti spušta nedovoljno brzo pa ćemo posebne napore morati usmjeriti upravo prema tom problemu. Sve predložene mjere i reformski zahvati stvaraju dobar preduvjet i platformu za rješavanje i tog problema - kazao je Burilović.

Napominje kako nas čeka znatan rast javnog duga u odnosu na BDP, što je bilo očekivano jer se zbog korona krize Vlade morala financijski izložiti radi zadržavanja radnih mjesta i likvidnosti tvrtki.

EKONOMISTI O PADU BDP-A 'Čeka nas 100.000 izgubljenih radnih mjesta i život na dug'

Burilović vjeruje kako će ova situacija naići na razumijevanje na razini EU-a i da nas neće skrenuti niti zakočiti na našem putu ulaska u eurozonu.

Pozdravio je najavljeno administrativno rasterećenje poduzetništva za gotovo 700 milijuna kuna i naglasio kako se zbog trenutne krize ovakvi rezultati nisu mogli izbjeći.

KORONA KRIZA Izdali 46 posto manje računa, potrošnja u ožujku 'potonula'

 

- Moram pohvaliti sve napore koje je sustav uložio kako rezultati ne bi bili još dramatičniji, posebice u kontekstu zadržavanja radnih mjesta i izbjegavanja puno većih stopa nezaposlenosti te posljedično i većeg pada BDP-a u narednim razdobljima - zaključio je Burilović.

Idi na 24sata

Komentari 19

  • Josipa R 30.04.2020.

    Buriloviću , kako je raditi u komori s više od 500 "prisilno" zaposlenih?

  • billi Galeb 30.04.2020.

    nego kad je nabavka ratnih aviona onih što trebaju braniti Hrvatsku , kad je nabavka novog voznog parka za "đabalebaroše" u saboru ??? idemo u HITNO ispitivanje porijekla imovine i oduzimanje sve kriminalno stečenog brzo ćemo se oporaviti !!!

  • morana1 30.04.2020.

    Ukinuti obveznu članarinu HGK , suvišnoj uhljebničkoj tvorevini! Neka ovaj uhljeb konačno počme zarađivati poštenim radom , a ne mlaćenjem prazne slame!

Komentiraj...
Vidi sve komentare