To je to što me zanima!

Butković: Monetizacija nije opcija, ići ćemo na reprogram

Novi ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković kaže da se protivi monetizaciji autocesta i da će dugove rješavati reprogramom i restrukturiranjem
Vidi originalni članak

Novi ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković kazao je u ponedjeljak prilikom preuzimanja tog resora od Siniše Hajdaša Dončića da se protivi monetizaciji autocesta, a da će dugove rješavati reprogramom i restrukturiranjem tvrtki.

- Apsolutno sam protiv monetizacije. Ići ćemo prema restrukturiranju tvrtki i reprogramu postojećih obveza, s poboljšanjem samih tvrtki i njihova funkcioniranja - izjavio je Butković.

- Moramo najprije vidjeti kakvo je stanje u sektoru, ne samo u dijelu cestovnog prometa, nego i u svim drugim sektorima - dodao je.

'Nadam se da ću opravdati njihovo povjerenje'

Na upit novinara čime je u razgovoru s Tihomirom Oreškovićem osvojio premijera, Butković je kazao da to treba pitati njega. 

- Razgovori su se obavljali s više kandidata, a Orešković je zajedno s Tomislavom Karamarkom i Božom Petrovim odlučio o odabiru - rekao je Butković, izrazivši nadu da će opravdati njihovo povjerenje.

Također, na pitanje novinara koliko milijardi duga dolazi Hrvatskim autocestama (HAC) ove godine na naplatu, Butković je rekao "oko 400 milijuna eura" te ponovio da će se dio vjerojatno rješavati reprogramom, a dio restrukturiranjem.

Bivši ministar: Resor ostavljam s dogovorenim velikim projektima

Dosadašnji ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić istaknuo je da svoj resor ostavlja bez neplaćenih računa i s nekoliko dogovorenih velikih infrastrukturnih projekata, poput Zračne luke Dubrovnik, ulaza u Ploče, mosta Trogir i Pelješki most. 

Ocijenio je da će novi ministar imati najviše problema s HAC-om, HŽ Cargom i HŽ Putničkim prijevozom, kao i s daljnjim sređivanjem, odnosno privatizacijom dijela transportnih poduzeća.

'Svaki ministar ima svoju ideju kako riješiti dug'

Što se tiče dugova HAC-a, Hajdaš Dončić podsjetio je da je Vlada na jednoj od zadnjih sjednica prihvatila kreditno zaduživanje u visini 200 milijuna eura za refinanciranje obveza HAC-a, tako da je taj problem više manje riješen, ali da taj kredit ima obvezu ili privatizacije ili inicijalne javne ponude dionica HAC-ONC-a.

"Svaki ministar ima svoju ideju kako riješiti dug. To ostavljam novom ministru da nađe možda drugo ili treće rješenje", kazao je Hajdaš Dončić.

Idi na 24sata

Komentari 43

  • nikluk20 25.01.2016.

    očekujemo daljnje javne nabave o farbanju tunela za 1000 puta veću cijenu....se sjećate HDZovci? :P

  • bajica1009 25.01.2016.

    Ovaj je bolji od Komadine i Hajdaša u tri dana je dao više planova i poteza kojih neće biti više od ovog predhodnog dvojca, šta će tek Stanić i uhljebi HAC-a da mu urade.

  • --- DAVOR --- 25.01.2016.

    A za 2-3 mjeseca če promijenit ploču i reč da monteizacija nema alternativu i da je jedina opcija kao i privatizacija voda i šuma. Sve to smrdi na to. Zato i Orešković nije predstavio neki konkretan program na papiru jer ga on SAM NEMA nego prima direktive iz vana. Zato je i barbika postala predsjednica da bi mogla preko Kara MarkO postavit Oreškovića po NATO masonskoj preporuci bacanja Hrvatske na koljena poput Grčke da bi nas se moglo kasnije u nedogled ucjenjivat. Samo se sjetimo što je SYIRIZA u Grčkoj prićala u predizbornoj kampanji i usporedimo sa MOST-om i vidjet čemo da je špranca ko po špagi identićna. Ispadaju kiki bomboni o prosperitetu i reformama,zaokretu nabolje a dan nakon izbora okretanje ploće za 180 stupnjeva odnosno sve suprotno.

Komentiraj...
Vidi sve komentare