To je to što me zanima!

Čekaju odluku vlade: Spasite 500 radnika Badela od stečaja

Iz Ministarstva financija doznajemo da bi vlada do kraja ljeta trebala odlučiti o novom investitoru. Ministar Zdravko Marić je sklon hrvatskom konzorciju
Vidi originalni članak

Najveći hrvatski proizvođač i izvoznik jakih alkoholnih pića i crnih vina Badel 1862. još je u neizvjesnosti od mogućeg stečaja. Sindikati zaposlenih od poljoprivrede, prehrane, duhanske industrije pa do vodoprivrede sredinom srpnja tražili su hitan odgovor od vlade.

O tehničkom premijeru Oreškoviću i kolegama ovisi 500-tinjak radnika Badela.



- Sva tri sindikada Badela traže da se odmah odabere Meteor grupa kao strateški investitor i da se nastavi predstečajna nagodba nakon koje bi strateški investitor, kao većinski vlasnik, nastavio poslovati i preuzeo odgovornost za stanje u Badelu - napisali su sindikati svoje stajalište vladi 12. srpnja. Naime, Meteor grupa je jedan od potencijalnih strateških investitora koji su se javili na natječaj. Prema neslužbenim infomacijama Poslovnog dnevnika, ponudili su 26 milijuna eura, a to je navodno bolja ponuda za milijun eura od slovačkog investitora St. Nicolausa. Radi se o brzorastućoj tvrtki s više od 200 milijuna kuna prihoda i s više od 260 zaposlenih.

Zaposlenici Badela već četvrtu godinu iščekuju partnera i žele što prije okončati tu agoniju. Badel je u državni portfelj ušao 2011. tijekom vlade Jadranke Kosor. Ta vlada je dug od neplaćanja trošarina, poreza i doprinosa od oko 228 milijuna kuna naplatila preuzimanjem 67,68 posto udjela. Milanovićeva vlada je od 2012. do 2015. tri puta pokušala naći kupca, no bezuspješno. Sad to pokušava i Oreškovićeva tehnička vlada. S obzirom na jučerašnji praznik, od vlade nismo mogli dobiti odgovore, ali zato nam je visoki izvor iz Ministarstva financija rekao da bi povjerenstvo zaduženo za Badel do kraja ljeta trebalo donijeti odluku. Od ponuđača su navodno tražili još neke informacije za nadopunu. S obzirom na to da ima puno zainteresiranih strana, vjeruju da rješenja ima.

- Koliko mi je poznato, ministar Marić je za to da se ovo pitanje što prije riješi te, po njemu, hrvatski konzorcij ima jako dobru priču i ponudu za Badel. Ne vidi razloga da se dopusti stečaj Badela. Što se toga tiče, uvjerevam vas, on je definitivno za to da se takav scenarij izbjegne. Pa nema ni razloga da se to dopusti kad ima rješenja – kaže nam pouzdani izvor u Ministarstvu financija.


Posjetio badel 27. srpnja

Orešković je tada pohvalio rad Badela i rekao da izbor budućeg vlasnika treba što prije privesti kraju. Ujedno kaže kako to zakonski može i tehnička vlada.

Idi na 24sata

Komentari 40

  • jozabroz 07.08.2016.

    a kaj nije u badelu glavni onaj kompic od milanovica? onaj sta je vec "spasavao" badel..)))))

  • VENTI22 07.08.2016.

    A tko je spasio mene radnika Dalmacijavina od stečaja doduše u mom slučaju ja sam nastavio raditi zahvaljujući dobrom stečajnom upravitelju ali sada kada je došao takozvani privatnik Zadro sidim doma iako još mogu raditi izdrav sam zato treba oprezno se postaviti kada dolaze kupci da kupe jeftino firmu

  • stiven 07.08.2016.

    Traže od vlade sindikati da se dogovore sa Meteor-grupom da ih ona preuzme,koliko je meni poznato to je vec dogovoreno,samo se ceka da se pro forma odradi.O stanju u Meteor grupi bi imali posla svi uskoci i porezni vještaci imali šta raditi godinama,ta firma u Đakovu je nekada bila poznati brend kemijskih proizvoda,na najsumljiviji nacin završava u vlasništvu jednog lokalnog hdz-ovog nazovi poduzetnika i politicara koji je na sve nacine pokušao oteti vlast sdp-ovom vodstvu u Đakovu,nasilnim i podmuklim nacinom je u jednom trenutku to i uspio,no to je vrlo kratko trajalo.Meteor kako se ovdje navodi nema 250 zaposlenih nego 30-stalno zaposlenih i 50-ak sezonskih radnika koji rade u katastrfalnim uvjetima,imajte na umu to je kemijsks industrija,jako loša gotovo nikakva zaštita na radu,skoro cijela firma na minimalcu,od postojecih radnih linija i strojeva nema ni jedna ispravna da odradi pola smjene a kamoli više,znaci jako loše održavano i ulagano,odnosi šefovi-radnici nula bodova,zamislite radnike sa 35g staža u toj firmi koji su je i podigli na minimalcu,dok se gazda firme hvali sa 200 mil.dobiti,ide kupovati posrnule firme,Labud,Badel,pa neka mi sada neko odgovori kako to može štimati i kome ?I sada bi oni trebali nekoga spašavati.To je prica za malu djecu,u medijima se iznosi ono ko sve najbolje a stvarnost je sasvim drugacija,tj jadna.Pa ko tu koga i dokad ?????

Komentiraj...
Vidi sve komentare