To je to što me zanima!

Češka prijeti da će protjerati još ruskih diplomata, ako Rusi ne dopuste povratak njihovih

Prag je protjerao 18 djelatnika ruskog veleposlanstva, koje je identificirao kao pripadnike obavještajnih službi, nakon što je optužio dvojicu ruskih špijuna da su odgovorni za eksploziju u češkom skladištu streljiva
Vidi originalni članak

Češka je u srijedu zatražila od Rusije da dopusti povratak 20 protjeranih čeških diplomata u Moskvu do četvrtka ili će protjerati još ruskih diplomata iz Praga.

Prag je u subotu protjerao 18 djelatnika ruskog veleposlanstva, koje je identificirao kao pripadnike obavještajnih službi, nakon što je optužio dvojicu ruskih špijuna optuženih za trovanje nervnim agensom u Britaniji 2018. da su odgovorni za eksploziju u češkom skladištu streljiva prije par godina u kojoj je poginulo dvoje ljudi.

PROTJERIVANJE RUSKIH DIPLOMATA Česi žele potjerati sve ruske diplomate: 'Pozivamo zemlje EU i NATO-a na zajedničku akciju'

Rusija je zanijekala češke optužbe, a Kremlj je češke poteze ocijenio "provocirajućima i neprijateljskima".

Rusija je odgovorila protjerivanjem 20 diplomata češkog veleposlanstva u Moskvi, koje je manje nego rusko u Pragu.

- Protureakcija ruske strane bila je neproporcionalna i de facto je paralizirala funkcioniranje našeg veleposlanstva - rekao je novinarima češki ministar vanjskih poslova Jakub Kulhanek.

ZAHLADILI ODNOSI Češka je protjerala 18 ruskih diplomata: Postoje sumnje da su Rusi sudjelovali u eksploziji

- Ako se naši diplomati ne budu mogli vratiti u Moskvu, sutra poslijepodne odlučit ću da se smanji broj diplomata veleposlanstva Ruske Federacije u Pragu tako da odgovara sadašnjoj situaciji u češkom veleposlanstvu u Moskvi - dodao je Kulhanek.

Češko ministarstvo vanjskih poslova navodi da se u Moskvi nalazi petero čeških diplomata, plus 19 drugih djelatnika, nakon prvog kruga protjerivanja. 

PROTJERIVANJE DIPLOMATA Rusija Zapadu: Smirite se, dosta je ove masovne psihoze

Rusko veleposlanstvo u Pragu sada ima 27 diplomata i 67 drugih djelatnika, dodaje.

Obje zemlje imaju nešto manje djelatnika i u konzulatima u drugim gradovima.

Idi na 24sata

Komentari 6

  • patron 22.04.2021.

    sad bi na mjestu rusa odma sve do jednog ceha protjerao

  • gvagec 22.04.2021.

    Evo neću moći spavati od ovih informacija. To što je zdravstvo u tri krasna, borba protiv korone, zabrane sve to pada u vodu ovom informacijom, a da ne govorim o pravosuđu i Mamićima ...

  • Usora1 22.04.2021.

    Sve ih protjerajte, a i rusi vase. Te “diplomate” su obicne niskoristi i politicki uhljebi, u orijevodu stetocine.

Komentiraj...
Vidi sve komentare