News

Komentari 5

Česi žele potjerati sve ruske diplomate: 'Pozivamo zemlje EU i NATO-a na zajedničku akciju'

Česi žele potjerati sve ruske diplomate: 'Pozivamo zemlje EU i NATO-a na zajedničku akciju'

Češka je do sada potjerala 18 ruskih diplomata zbog otkrića da su ruske vojne obavještajne službe upletene u eksploziju u skladištu streljiva 2014. u mjestu Vrbetice

Češka je u utorak zatražila od svojih partnera iz Europske unije i NATO-a da izbace ruske diplomate kako bi ju podržali u obračunu s Moskvom, optužujući Rusiju za "teroristički napad bez presedana" na češki teritorij.

Ministar vanjskih i unutrašnjih poslova Jan Hamaček izjavio je da će u srijedu pozvati na konzultacije ruskog veleposlanika Aleksandra Zmejevskog nakon što je Prag protjerao 18 ruskih diplomata optuženih da su tajni agenti, na što je Moskva odgovorila protjerivanjem 20 čeških diplomata. 

- Pozivamo na zajedničku akciju zemlje EU i NATO-a u protjerivanju iz solidarnosti - rekao je Hamaček novinarima. 

Taj poziv je upućen nakon što je Prag optužio ruske tajne službe da su izvele smrtonosnu eksploziju na češkom teritoriju 2014., a navodni počinitelji su identificirani kao oni isti koje London sumnjiči da su otrovali bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripalja i njegovu kći 2018. 

Češki premijer Andrej Babiš je izjavio da je incident iz 2014. u kojem su ubijene dvije osobe "teroristički napad bez presedana na njihovom teritoriju".  

Protjerani diplomati su u ponedjeljak napustili rusko veleposlanstvo. 

- Protjerali smo 18 časnika tajnih službi SVR i GRU i možemo dokazati da su oni upravo to - izjavio je Hamaček. 

Izjavio je da će prosvjedovati protiv onoga što Prag drži "nerazmjernim odgovorom". 

- Logično je ako Češka poduzme nove mjere da će ruski veleposlanik biti prvi upozoren - naglasio je ministar.

Pozivajući se na izvješće obavještajnih službi, češka vlada je navela u subotu da su agenti GRU, ruske vojne obavještajne službe, upleteni u eksploziju 2014. u skladištu streljiva u mjestu Vrbetice, na istoku Češke.

U eksploziji su poginule dvije osobe i pričinjena je velika materijalna šteta. 

Češka policija je navela da zbog te eksplozije traži dvojicu muškaraca s ruskim putovnicama istih imena kao i osumnjičenici za pokušaj trovanja novičokom bivšeg dvostrukog agenta Sergeja Skripalja i njegove kćeri Julije u Salisburyju u Velikoj Britaniji 2018. 

Češka vlada objavila je u ponedjeljak da isključuje ruski Rosatom iz natječaja za nuklearnu centralu vrijednog više milijarda eura i da je odustala od nabave ruskog cjepiva Sputnjik V.

Europska unija je navela u ponedjeljak da pruža "punu podršku i da je solidarna" s Češkom, a Bruxelles navodi da je "duboko zabrinut sustavnim ponavljanjem štetnih i opasnih ponašanja Rusije u Europi".

Češka je također zaprijetila da će protjerati sve ruske diplomate. 

- Ja sam spreman na sve. Čak i krenuti od nule. To znači sve ih poslati doma - napisao je Hamaček na Facebooku.

Najčitaniji članci