To je to što me zanima!

Četiri godine nakon istrage: U siječnju kreće suđenje Protegi

Protegu, bivšeg člana uprave banke Ivana Sladonju, bivšeg financijskog direktora Marijana Kirinića te osmoricu, tereti se da su oštetili HPB za najmanje 255 mil. kn
Vidi originalni članak

Suđenje Josipu Protegi, bivšem šefu Hrvatske poštanske banke (HPB), počet će 17. siječnja 2014. na Županijskom sudu u Zagrebu, četiri godine nakon što je pokrenuta istraga u slučaju Bankomat.

Protegu, bivšeg člana uprave banke Ivana Sladonju, bivšeg financijskog direktora Marijana Kirinića te osmoricu, navodno, povlaštenih klijenata tereti se da su od 2005. do 2009. oštetili HPB za najmanje 255 milijuna kuna jer su davali, odnosno primali visokorizične kredite koji nisu vraćeni banci. Protega i ostali optuženi su da su povlaštenim klijentima davali rizične kredite. 

Nadalje, čelnike banke tereti se i za dodatnu štetu od 26 milijuna kuna zbog isplate menadžerskih bonusa, od čega su međusobno, navodno, podijelili više od 13 milijuna kuna. Taj novac su, tvrdi se u optužnici, isplaćivali na temelju lažno prikazane dobiti u poslovanju. Osim za udruživanje, optužene se tereti i za poticanje na zlouporabe položaja i ovlasti, zlouporabe položaja i ovlasti, a jednog klijenta banke i za pranje novca.

Podsjećamo, istraga protiv Protege i ostalih suoptuženika pokrenuta je krajem 2009. Optužnica je potvrđena u veljači nakon što je u studenom 2010. i ožujku 2012. sa suda vraćana tužiteljstvu na doradu. 

Idi na 24sata

Komentari 14

  • Yassa 02.12.2013.

    bolje ikad nego nikad ali pravda bi trebala uzeti ono što joj pripada pa neka bude po zakonu

  • tomy1511 02.12.2013.

    Dobio proviziju od kvazipoduzetnika kojima je rješio kredite koje nikad neće vratit i još si sam sebi isplati bonuse, da nije menadžer rekao bi da je hrvatski političar. A o sustavu kojem treba četiri godine da započne proces protiv takve osobe neću ništa reći jer kad bi rekao što mislim dobio bi ukor. Ma na**jem i njega i sustav na **rac i po**rem ti se na vlast i sustav.

  • tatamlata 02.12.2013.

    Sitnica, mogli su cekat jos 4 godine...

Komentiraj...
Vidi sve komentare