To je to što me zanima!

VIDEO Cirkus u Saboru oko obuke vojnika: Zekanović donio papir sa slovom Z i rastrgao ga

Ili ste za Ukrajinu ili objesite ispred svojih ureda ovaj znak, drugog nema - poručio je pokazujući papir na kojem je ispisano slovo Z, koje je potom rasparao
Vidi originalni članak

Odluka o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga RH u misiji EU za vojnu pomoć za potporu Ukrajini - EUMAM na dnevnom je redu današnje sjednice Sabora. Sudjelovanje pripadnika Oružanih snaga RH jučer su podržali saborski odbori za obranu i zakonodavstvo, a da bi Sabor potvrdio tu odluku potrebna je dvotrećinska većina. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Odmah na početku sjednice krenulo je burno. Prije same rasprave zastupnici su zatražili stanku kako bi ukazali da stavljanje ove točke na dnevni red nema ustavno-pravno utemeljenje. Oporba je otvorila pitanje legitimnosti i zakonitosti slanja zahtjeva za davanje suglasnosti predsjednika Republike od strane ministra obrane ističući kako zahtjeve mora slati Vlada, tj predsjednik Vlade.

HDS-ov Hrvoje Zekanović oštro je reagirao. 

- Ili ste za Ukrajinu ili objesite ispred svojih ureda ovaj znak, drugog nema - poručio je pokazujući papir na kojem je ispisano slovo Z, koji je potom rasparao te razljutio zastupnike. 

- Ma sjedi dolje, čovječe - doviknuo je netko iz klupa.

OBUKA UKRAJINSKIH VOJNIKA Burno u Saboru, oporba: Siluje se Ustav, Zekanović: Ili ste za Ukrajinu ili objesite simbol Z

Ministar Mario Banožić izvukao je niz odluka u kojima se vidi da je on kao ministar obrane i ranije slao zahtjeve predsjedniku Milanoviću na davanje suglasnosti za razne misije. 

Naglasio je da se tako radilo i za vrijeme drugih ministara i predsjednika Republike te da se nikad to nije problematiziralo. Pozvao se na Ustav koji kaže da pripadnici strane vojske mogu ući u RH na temelju odluke Sabora.

- Od 2012. do 2015. po istoj proceduri je Kotromanović tražio suglasnost predsjednika Josipovića i Grabar Kitarović. Do sada je takva procedura bila i s predsjednikom Milanovićem i nikad se nije problematiziralo niti je uskratio suglasnost za sudjelovanje u niti jednoj misiji. Ja to imam pravo na temelju Zakona o obrani - ponovio je ministar pa se osvrnuo na raspravu i podijeljene stavove i oko ulaska Švedske i Finske u NATO.

- Kad se odlučivalo o ulasku Švedske i Finske u NATO, drugi ministri su me pitali zašto to ne podržavamo. Ova rasprava ima svoju međunarodnu težinu - rekao je.

Suglasnost je zatražena u skladu sa zakonskom procedurom, naglašavao je ministar. 

- A zašto nije dana, ja to ne znam, nisam dobio obrazloženje osim onog priopćenja koje je predsjednik javno slao - rekao je.

Idi na 24sata

Komentari 99

  • Ivan.katic57@gmail.com djovani 30.11.2022.

    Kako ovog zekana nitko ne odvede malo do psihijatrije. Covik je prosviko.

  • polorolo 30.11.2022.

    Zekanović nije onda više Z ekanović nego Mekanović pa mora izbaciti slovo Z.Koji je to lik bez karaktera pravi mekanović kojeg Plenki mjesi kao tijesto!Neka Mekanović ide u Ukrainu,uzme pušku brani narod,nemam nikaj protiv!

  • Aron333 30.11.2022.

    A da papa uputi pismo predsjedniku?

Komentiraj...
Vidi sve komentare