To je to što me zanima!

Čistačica (38) u Zagrebu dignula kantu - presjeklo je u leđima. Sud: Dobit će 10.000 € odštete

Bez obzira što joj HZZO to nije priznao kao ozljedu na radu, sud je prošlog tjedna čistačici dosudio odštetu od 4400 eura te troškove postupka od 3100 eura. A tu su i kamate...
Vidi originalni članak

Čistačici zaposlenoj u Kliničkoj bolnici Dubrava bolnica mora platiti oko 10.000 eura zbog ozljede koju je zadobila na radu, javlja portal Danica. Priča ide ovako. Gospođa je jednog dana podignula kantu s oko 20 litara vode, što je svakodnevno radila po nekoliko puta, ali ovog puta ju je 'presjeklo u leđima'...

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje to joj nije priznao kao ozljedu na radu uz obrazloženje da kod nje “postoje ranije predispozicije bolesti te druge degenerativne promjene kralježnice”. Ona je na sudu ispričala kako takvu kantu diže i po sto puta na da, jer na njezinom odjelu ima 20 soba, koje se moraju čistiti dvaput dnevno.

- Kanta se stavlja u jedno kućište iz kojeg ju je potrebno, nakon što se natoči voda, izvaditi van i staviti na kolica koja su na podu. Dok sam vadila kantu jako me je presjeklo i u tom položaju sam ostala. Pružali su mi pomoć na hitnoj - ispričala je žena koja je u vrijeme ozljede imala 38 godina, piše Danica.

POLA DANA U SANITETU Obitelj ljuta na splitsku bolnicu: Baku su vozili 12 sati do Visa i natrag. Nisu javili da je puštaju!

Medicinski vještak dr. Božidar Šebečić rekao je kako je u tom događaju žena zadobila akutni bolni sindrom slabinske kralježnice koji ne predstavlja bolest nego sindrom, a uzrok može biti mehanička ozljeda slabinske kralježnice ili degenerativne promjene, odnosno hernija diska.

- Žena je od ranije imala verificiran bolni sindrom slabinske kralježnice koji je bio posljedica protruzije diska. Dizanje većeg tereta predstavlja tipični mehanizam koji može dovesti do pojave akutnog bolnog sindroma slabinske kralježnice - kaže vještak.

Nakon pojave bolova pregledalo i je neurokirurg. Liječili su injekcijama kortikosteroida i analgetika, propisano joj je mirovanje. Od 2014. je zbog ovog sindroma povremeno završavala na liječenju.

PODIGNUTA OPTUŽNICA Pomorac godinama maltretirao suprugu: 'Tamo gdje te nađem ću te ubiti, a sina ću uzeti...'

- Zbog ozljede kod tužiteljice je došlo do pogoršanja funkcionalnog stanja slabinske kralježnice, bolovi su postali intenzivniji a pokretljivost slabinske kralježnice se dodatno umanjila - naglasio je medicinski vještak.

Bez obzira što joj HZZO to nije priznao kao ozljedu na radu, sud je prošlog tjedna čistačici dosudio odštetu od 4400 eura te troškove postupka od 3100 eura. Postane li presuda pravomoćna, morat će joj obračunati i kamate koje teku od 2017. godine. Kad se uračunaju kamate, to je oko 10.000 eura...

Idi na 24sata

Komentari 6

  • Obavijesnirazgovor 21.04.2024.

    Jel to presuda donesena pred izbore?

  • p189 21.04.2024.

    Po ovome ja imam svaki mjesec dva puta ozljedu na radu.Kolko kazete oko 4000E po ozljedi.Odo sutra kod odvjetnika i tuzit cu gazdu kad me zabole leda jer mi je posao dizat kante i mjesat ljepilo na bausteli

  • LadyMara 21.04.2024.

    Sad kad krene epidemija išijasa. Stavite maske

Komentiraj...
Vidi sve komentare