To je to što me zanima!

'Pravaši poštuju mrtve i nisu oskvrnuli spomenik u Veljunu'

Cvijeće i svijeće uz spomenik razbacano je, a počinitelji su se po spomeniku i pomokrili. Slunjski komunalni redari grafit su izbrisali po policijskom očevidu
Vidi originalni članak

Nakon telefonske dojave jutros oko 9 sati kako je oskvrnuta spomen kosturnica žrtvama ustaškog pokolja u Veljunu, na mjesto događaja izašla je i karlovačka policija. Očevid je obavljen, a jedino što se zasad zna jest da je nepoznata osoba na spomeniku ispisala "klempavo" "U", znak ustaškog pokreta, bijelom bojom i na površini 64 puta 67 centimetara. Unutar njega nacrtan je mali križić.

Doznajemo kako su incident prijavili mještani. Tvrde kako su za oskvrnuće krivi pripadnici HSP-a iz Čakovca. Njihov je autobus, navodno, stao u Veljunu na putu prema proslavi Dana pobjede i domovinske zahvalnosti u Kninu. 

Cvijeće i svijeće uz spomenik razbacano je, a počinitelji su se po spomeniku i pomokrili. Slunjski komunalni redari grafit su izbrisali po policijskom očevidu. 

O incidentu se oglasilo i Srpsko narodno vijeće. U priopćenju medijima SNV osuđuje skrnavljenje spomenika smještenog uz cestu Karlovac – Slunj i poziva nadležne da, uz sankcioniranje, stvore uvjete u kojima će se, kako ističu, konačno prestati nepoštovati zakon i vrijeđati osjećaje pripadnika srpskog naroda u Hrvatskoj. 

Ovaj slučaj kao i drugi slučajevi vrijeđanja osjećaja i skrnavljenja spomenika nad žrtvama Srba iz II. svjetskog rata trebali biti dovoljna opomena svima u javnim poslovima i državnim službama da svojim djelovanjem ne samo sankcioniraju i spriječe, nego i stvore uvjete u kojima će se konačno prestati nepoštovati zakon i vrijeđati osjećaje pripadnika srpskog naroda u Hrvatskoj, ističe se u priopćenju koje prenosi Nacional. 

Spomenik u Veljunu došao je na naslovne stranice nakon što je 2000. godine po njemu urinirala pred mnoštvom Biserka Legradić iz Hrvatskog Blagaja. Povod za to - komemoracija za 520 ubijenih civila koju su organizirali Srbi povratnici, protiv čega je dotična prosvjedovala. Prije pet godina spomenik je razbijen.

Srb: Pravaši poštuju mrtve

Ne vjerujem u vandalsko ponašanje članova stranke jer ono nije svojstveno pravaškom pokretu. Kao politička stranka zalažemo se za dostojanstvo svih žrtava, tražimo takav odnos prema nedužnim žrtvama Drugog svjetskog rata i poštujemo mrtve, rekao je Daniel Srb, predsjednik HSP-a, piše Tportal


Idi na 24sata

Komentari 6

  • walterbranisarajevo 07.08.2011.

    Poštovani, Vaš komentar prekršio je pravilo broj 5 naših pravila komentiranja. Za ovaj prekršaj sankcija je lakša opomena. Trenutno imate 1 laku opomenu i 0 težih opomena u posljednjih tjedan dana. Ako sakupite tri, vaš korisnički račun bit će privremeno blokiran.

  • drevna 06.08.2011.

    Poštovani, Vaš komentar prekršio je pravilo broj 2 naših pravila komentiranja. Za ovaj prekršaj sankcija je teža opomena. Trenutno imate 0 lakih opomena i 1 težu opomenu u posljednjih tjedan dana. Ako sakupite tri, vaš korisnički račun bit će privremeno blokiran.

  • user_73657 06.08.2011.

    Sjećam se kad se neka žena, prije desetak godina pomokrila na spomenik u Veljunu ( ne znam jeli to baš taj), bile su slike u Globusu. Dakle, učinila je to pred kamerama, a ispred nje ( valjda kao zaštitar) , stajao je neki brko , pogleda neopterećenog inteligencijom ....... Zanima me, jeli dotična ikada na ikoji način sankcionirana, ako je - na koji to način, a ako nije - znači da je to poželjan model ponašanja u našoj zemlji, pa nas nemojte time ni opterećivati.

Komentiraj...
Vidi sve komentare