Obavijesti

News

Komentari 6

'Pravaši poštuju mrtve i nisu oskvrnuli spomenik u Veljunu'

'Pravaši poštuju mrtve i nisu oskvrnuli spomenik u Veljunu'
1

Cvijeće i svijeće uz spomenik razbacano je, a počinitelji su se po spomeniku i pomokrili. Slunjski komunalni redari grafit su izbrisali po policijskom očevidu

VIDEO

Nakon telefonske dojave jutros oko 9 sati kako je oskvrnuta spomen kosturnica žrtvama ustaškog pokolja u Veljunu, na mjesto događaja izašla je i karlovačka policija. Očevid je obavljen, a jedino što se zasad zna jest da je nepoznata osoba na spomeniku ispisala "klempavo" "U", znak ustaškog pokreta, bijelom bojom i na površini 64 puta 67 centimetara. Unutar njega nacrtan je mali križić.

Doznajemo kako su incident prijavili mještani. Tvrde kako su za oskvrnuće krivi pripadnici HSP-a iz Čakovca. Njihov je autobus, navodno, stao u Veljunu na putu prema proslavi Dana pobjede i domovinske zahvalnosti u Kninu. 

Cvijeće i svijeće uz spomenik razbacano je, a počinitelji su se po spomeniku i pomokrili. Slunjski komunalni redari grafit su izbrisali po policijskom očevidu. 

O incidentu se oglasilo i Srpsko narodno vijeće. U priopćenju medijima SNV osuđuje skrnavljenje spomenika smještenog uz cestu Karlovac – Slunj i poziva nadležne da, uz sankcioniranje, stvore uvjete u kojima će se, kako ističu, konačno prestati nepoštovati zakon i vrijeđati osjećaje pripadnika srpskog naroda u Hrvatskoj. 

Ovaj slučaj kao i drugi slučajevi vrijeđanja osjećaja i skrnavljenja spomenika nad žrtvama Srba iz II. svjetskog rata trebali biti dovoljna opomena svima u javnim poslovima i državnim službama da svojim djelovanjem ne samo sankcioniraju i spriječe, nego i stvore uvjete u kojima će se konačno prestati nepoštovati zakon i vrijeđati osjećaje pripadnika srpskog naroda u Hrvatskoj, ističe se u priopćenju koje prenosi Nacional. 

Spomenik u Veljunu došao je na naslovne stranice nakon što je 2000. godine po njemu urinirala pred mnoštvom Biserka Legradić iz Hrvatskog Blagaja. Povod za to - komemoracija za 520 ubijenih civila koju su organizirali Srbi povratnici, protiv čega je dotična prosvjedovala. Prije pet godina spomenik je razbijen.

Srb: Pravaši poštuju mrtve

Ne vjerujem u vandalsko ponašanje članova stranke jer ono nije svojstveno pravaškom pokretu. Kao politička stranka zalažemo se za dostojanstvo svih žrtava, tražimo takav odnos prema nedužnim žrtvama Drugog svjetskog rata i poštujemo mrtve, rekao je Daniel Srb, predsjednik HSP-a, piše Tportal


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'
ČETNICIMA LEGIJA OKRENUO LEĐA

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'

CIA-ini zapisnici sa sastanka održanog 4. svibnja 1995. godine, praktički samo nekoliko sati nakon završetka Bljeska pokazuju koliko ih je iznenadila operacija...

Snažan potres kod Slunja, osjetio se diljem Hrvatske: 'Probudilo me, tresla se kuća'
MAGNITUDA 4,3 PO RICHTERU

Snažan potres kod Slunja, osjetio se diljem Hrvatske: 'Probudilo me, tresla se kuća'

''Prilično jako podrhtavanje'', ''Grunulo jako i dobro zatreslo'', ''Probudilo me'' - samo su neki od komentara na aplikaciji za prijavljivanje potresa
VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.